Εκνευρισμός στην Άγκυρα για το τελεσίγραφο της ΕΕ – Αντιδράσεις με νέα NAVTEX και εμπρηστικές δηλώσεις

[φωτο: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ]
Δυσαρέσκεια και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η επαπειλούμενη δέσμη κυρώσεων που θα συζητηθεί στη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου, αν δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για 90 μέρες, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι θα εκδίδονται τμηματικές NAVTEX για κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός εταίρος στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε θέμα Δωδεκανήσων, τονίζοντας ότι μία σύγκρουση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι θέμα χρόνου.

Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές χώρες όταν ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον πολιτικό πολιτισμό και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τις αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος, καθώς και τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος στο ΝΑΤΟ επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ σχετικά με τη νέα τουρκική πρόκληση που σημειώθηκε κατά την πτήση αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους Β-52, το οποίο συνόδευαν ελληνικά F-16, και κάνει λόγο για «πειρατικές συμπεριφορές».

πηγή: ert.gr

 

Tags: