Εκδήλωση με θέμα: “Γυναίκα και καρδιά” από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης, σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «ΓΥΝΑΙΚΑ και ΚΑΡΔΙΑ», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», στις 7 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 18:30 – 21:00 μ.μ.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σήμερα η συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Αρκετές από τις αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορούν γυναικολογικά νοσήματα, όπως είναι η υποθαλαμική αμηνόρροια, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η πρόωρη εμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.

Επίσης, επιπλοκές στη διάρκεια της κύησης, όπως είναι η προεκλαμψία και η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, έχουν συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η οικονομική κρίση και το έντονο ψυχικό στρες που συνεπάγεται αποτελούν ένα επιπλέον σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπάρχουν τρόποι να προληφθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και να  βοηθήσουμε τις γυναίκες της Ηπείρου; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα μιλήσουν ο Καθηγητής κ. Λάμπρος Μιχάλης και η Επίκουρη Καθηγήτρια κυρία Κατερίνα Νάκα, ενώ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσουν ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Χρούσος και η Καθηγήτρια κυρία Σοφία Καλανταρίδου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κυρία Βίκυ Φλέσσα.

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και αναμένεται να έχει βαρύνουσα σημασία για την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών και του παρευρισκομένου κοινού.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Ώρα προσέλευσης:   18.00 – 18.30

 Προεδρείο:                 Λάμπρος Μιχάλης, Πέτρος Δρακάκης, Βίκυ Φλέσσα

18.30 – 18.40

 

Βίκυ  Φλέσσα – Εισαγωγή

 

18.40 – 19.00Χαιρετισμοί

Γεώργιος Δ. Καψάλης,         Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μερόπη Τζούφη,                   Βουλευτής Ιωαννίνων, Γραμματέας Κοινωνικής                                                           Πολιτικής Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αλέξανδρος Καχριμάνης,     Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Θωμάς Μπέγκας,                  Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Μηνάς Πασχόπουλος,         Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου                                                 Ιωαννίνων.

Στέφανος Φούσας,                Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

19:00 – 19:20Κατερίνα Νάκα

«Γυναικολογικές παθήσεις και καρδιαγγειακές νόσοι: τι διδαχθήκαμε από την έρευνά μας στο Κληροδότημα του Γεωργίου Μιχαηλίδη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

 

19:20 – 19:40Σοφία Καλανταρίδου

«Γυναικολογικές παθήσεις και καρδιαγγειακές νόσοι: τι πρέπει ακόμη να μάθουμε;

Νέες ερευνητικές κατευθύνσεις».

 

19:40 – 20:00Λάμπρος Μιχάλης

«Καρδιαγγειακές νόσοι: είναι διαφορετικές τελικά οι γυναίκες από τους άνδρες;».

 Προεδρείο:                 Μηνάς Πασχόπουλος, Θεόδωρος Στέφος, Μερόπη Τζούφη

20:00 – 20:30Λάμπρος Μιχάλης, Σοφία Καλανταρίδου

«Καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες της Ηπείρου: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;».

 

20:30 – 21:00Γεώργιος Χρούσος

«Η επίδραση του stress στη σύγχρονη Ελληνίδα».

 

 

 

Tags:

, , , , , , , , , ,