Εκδήλωση «Η γλυπτική και ο τόπος» από το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης

Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του με γενικό τίτλο “ Εν αρχή ήν…ο τόπος “ θα διοργανώσει εκδήλωση τον Αύγουστο με θέμα «Η γλυπτική και ο τόπος». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4 Αυγούστου, 8,30 μ.μ. στο χώρο του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο και θα είναι αφιερωμένη στο έργο του συμπατριώτη μας γλύπτη, δάσκαλου και ευεργέτη της τέχνης και του τόπου, Θόδωρου Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει βασικά ένα εικαστικό ταξίδι στη γλυπτική μέσα απο το έργο του καλλιτέχνη, με έκθεση έργων του, σχετικές ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ για την καλλιτεχνική του πορεία, για τη γλυπτική τέχνη και το μουσείο “Θεόδωρος Παπαγιάννης”. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο τιμώμενος καλλιτέχνης, καθώς και εκπρόσωποι προσκεκλημένων φορέων. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα με τοπικά εδέσματα και τσίπουρο. Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018.

Ο εκ των ιδρυτών του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης και διοργανωτής της έκθεσης, εικαστικός, Βασίλης Σταύρου αναφέρει σχετικά: “Με την έκθεση αυτή, πέραν των άλλων θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε την ανάγκη ύπαρξης μουσείων και χώρων για τη σύγχρονη τέχνη στον τόπο μας. Βασικό πλαίσιο της εκδήλωσης ούτως ή άλλως αποτελεί η μεγάλη προσφορά και ευεργεσία του Θόδωρου Παπαγιάννη για τον τόπο μας, με την δημιουργία του ομώνυμου μουσείου, καθώς και η εικαστική διαδρομή του. Εξ άλλου ή ίδρυση της πινακοθήκης που έχει προγραμματίσει και προωθεί το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο, γίνεται με γνώμονα και αφετηρία το μουσείο σύγχρονης τέχνης ‘Θεόδωρος Παπαγιάννης“ στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Στοχεύουμε ακριβώς σε μια παράλληλη πορεία και στο πλαίσιο αυτό οι θεματικές εκδηλώσεις και εκθέσεις που διοργανώνουμε, αποτελούν δείγμα τού πολιτισμικού οράματος που προτείνουμε για την ευρύτερη περιοχή. Η δημιουργία του πολυχώρου, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει ο ανοιχτός χώρος στη φύση, θα οδηγήσει στην καλύτερη αντίληψη της έννοιας και του ρόλου της τέχνης“.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Υπήρξε καθηγητής Γλυπτικής από το 1970, με τον διορισμό του ως βοηθός του γλύπτη -καθηγητή Γιάννη Παππά, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μετά από 40 χρόνια περίπου πανεπιστημιακής καριέρας, ίδρυσε το “Μουσείο Σύγχρονης τέχνης “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ” στη γενέτειρά του το Ελληνικό Ιωαννίνων. Το Μουσείο λειτουργεί απο το 2009 και αποτελεί σήμερα μία ανεκτίμητη προσφορά του καλλιτέχνη στον τόπο, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αφηγείται: ”Το Μουσείο που δημιουργήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων φιλοδοξούμε να είναι μοναδικό στο είδος του. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της. Είναι μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ’ ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ’ όλη μου τη ζωή. ..”

 

Tags: