«Δήγματα» 29/6/2017

Μια περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΔΗΣΥ…

[email protected]

Τα λέω από τη στήλη στα «συντρόφια» του ΠΑΣΟΚ, εδώ και καιρό, πως το καράβι της ΔΗΣΥ θα βρει σε ξέρα, αν συνεχίσουν τις στραβοτιμονιές αλλά ακολουθούν συμπεριφορές που παραπέμπουν στον ορισμό της παράνοιας (κάνουν το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο λάθος τρόπο και νομίζουν πως το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό)…

Η προχθεσινή προ-συνδιασκεψιακή διαδικασία στα Γιάννενα, έγινε εντελώς στο πόδι. Οι προσκλήσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων προς τον τύπο εστάλησαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ώστε ούτε καν τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου δεν πρόλαβαν, αν συμφωνήσουμε πως τηρούνται ακόμα οι παραδοσιακοί τρόποι ενημέρωσης του κοινού.
Το αποτέλεσμα της όλης… αγγαρείας ήταν να μαζευτούν με το ζόρι καμιά εξηνταριά νοματαίοι στο Du Lac το απόγευμα της Δευτέρας και οι εικόνες θύμισαν εκδήλωση του… ΣΥΡΙΖΑ. Και που να μην ήταν και περιφερειακή η εκδήλωση!

Οι ομιλητές που προσεκλήθησαν από τα κεντρικά δεν ήταν αυτό που λέμε «κράχτες» για μια πολιτική συγκέντρωση. Σοβαρός και καθ’ όλα αξιόλογος ο προερχόμενος από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Νίκος Διακουλάκης, μέλος και του κεντρικού συμβουλίου της ΔΗΣΥ, ωστόσο ελάχιστοι θα ξύπνησαν την περασμένη Δευτέρα, με την επιθυμία να πάνε να τον ακούσουν το απόγευμα της ίδιας μέρας, να μιλά για το όραμα της ενοποίησης της Κεντροαριστεράς.
Αξιολογότατος και ευπρεπής και ο πρώην βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, ο οποίος επιστρατεύτηκε τελευταία στιγμή, για να εκπροσωπήσει την κύρια τάση του χώρου, στην περιφερειακή εκδήλωση αλλά δε σώνεται έτσι, η παρτίδα…

…Και το συνέδριο της Παρασκευής

Πολλοί φοβούνται πως στη συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης, μεθαύριο, εντάσεις δεν θα προκύψουν από τις φυγόκεντρες τάσεις της ομάδας των Ανδρουλακικών-Ξεκαλακικών, οι οποίοι ούτως ή άλλως, παραγκωνίστηκαν όσο δεν πάει, το διάστημα μετά την επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και δεν κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν το κόμμα σχεδόν καθόλου, στις περιφερειακές συγκεντρώσεις του τελευταίου μήνα…

Αυτό που διεφάνη τις τελευταίες εβδομάδες, είναι μια διάθεση δυναμικού come back του ΓΑΠ στα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σε αρκετές συγκεντρώσεις, όπως για παράδειγμα στην Άρτα, προ δύο εβδομάδων, συγκρούστηκαν οι κυβερνητικές θητείες του ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου και επί Σαμαρά. Το κοινό στην Άρτα, άκουγε τον Λοβέρδο να λέει τι καλά που τα κάνανε όλα με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά και λίγο αργότερα, τον εκπρόσωπο του ΚΙΔΗΣΟ να υποστηρίζει πως καλύτερη κυβέρνηση ήταν αυτή του Παπανδρέου, από το 2009 ως το 2011!

Στην ψυχολογία, αυτό που κινδυνεύουν να πάθουν οι Πασόκοι, το λένε «διχασμό προσωπικότητας» και αν η ασθένεια διαγνωσθεί στη μεθαυριανή συνδιάσκεψη, βλέπω τη Φώφη να το φυσά και… να μην κρυώνει με τίποτα… (αναφέρομαι στην επιλογή της να δεχτεί πίσω τον ΓΑΠ).

Ακόμα γράφονται οι λίστες

Και κάτι τελευταίο για τη ΔΗΣΥ: μέχρι χθες Τρίτη, η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, έγραψε και έσβηνε τη λίστα με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων που θα μετέχουν στη μεγάλη συνδιάσκεψη του τριημέρου 30/6-2/7, από το Νομό Ιωαννίνων. Είναι οι εκλεγμένοι στην Αυτοδιοίκηση, αιρετοί σε Επιμελητήρια, Συλλόγους κοκ. που μαζί με τα ex officio στελέχη, θα απαρτίσουν το σώμα της συνδιάσκεψης. Η λογική έλεγε εξ αρχής πως το σώμα δεν προσδιορίζεται ούτε αξιοκρατικά, ούτε αντικειμενικά, με αυτό τον τρόπο, αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει σύνεδρος, όποιον γουστάρει η Φώφη και η παρέα της. Η πρόεδρος δεν άκουσε.
Μη βιάζεστε όμως, «σύντροφοι»… Μέχρι την Παρασκευή, προλαβαίνουμε…

Συγκρίσεις… άνισες…

Σε αντίθεση με την εικόνα της ΝΔ κεντρικά, όπου την κοινοβουλευτική της ομάδας απαρτίζουν κάποιοι «δεινόσαυροι» της πολιτικής, μου επεσήμαινε προχθές φίλος πως το μοναδικό κόμμα που σε τοπικό επίπεδο, αποπνέει μια φρεσκάδα, λόγω των στελεχών που το εκπροσωπούν δημόσια, είναι η ΝΔ.

Υπάρχει επίσης και το χαρακτηριστικό πως τα στελέχη αυτά, είναι στην πλειοψηφία τους δραστηριοποιούμενα επαγγελματικά, στον ιδιωτικό τομέα, ώστε ταιριάζουν απόλυτα στο πολιτικό αφήγημα του Μητσοτάκη.

Το κακό βέβαια, με τη ΝΔ τοπικά είναι πως οι προσωπικές φιλοδοξίες και η «κουτάλα» της εξουσίας τους ανακατεύει πολύ…

Από την άλλη, να δούμε τι υπάρχει: για το ΠΑΣΟΚ, είπα ήδη πολλά.

Αν κοιτάξουμε και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών της τοπικής οργάνωσης είναι τα 60-65 έτη και οι περισσότεροι εξ όσων ασχολούνται με τη Νομαρχιακή Επιτροπή, είναι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Μια περίεργη ταύτιση

Μια περίεργη ταύτιση είδα στις ανακοινώσεις των παρατάξεων της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και «Γιάννενα Τώρα», στην επίθεσή τους κατά της δημοτικής αρχής για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων και την ανεκτικότητα – αναβλητικότητα που διαβλέπει η αντιπολίτευση στον όλο χειρισμό του θέματος.

Η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα είπε ευθέως στη δημοτική αρχή «κάν’ το όπως ο Μπουτάρης», η δε παράταξη Γκόντα υπενόησε με τρόπο το αυτό.

Θα έλεγα ως εκ τούτου, πως στην… ποδιά της κεντροδεξιάς σφάζονται παλικάρια, μιας και οι δύο αυτοδιοικητικοί κλείνουν το μάτι στον φιλελεύθερο Κυριάκο.

Τον πρώτο λόγο βέβαια, έχει αυτοδίκαια ο Νίκος Γκόντας, ο οποίος όπως επεσήμανα ξανά προ ημερών, ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς του ρυθμούς. Μην ξεχνάτε πως αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να γίνουν σε έναν χρόνο από σήμερα, αν θελήσει να αιφνιδιάσει ο Τσίπρας.

Εύκολη η αντιπολίτευση

Ο πρώην Δήμαρχος γνωρίζει πως το να διοικείς είναι απείρως δυσκολότερο από το ρόλο της αντιπολίτευσης αλλά τα όρια του λαϊκισμού από την υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι τόσο κοντά.
Και εν προκειμένω, παρ’ ότι στα μάτια των πολιτών η κάθε δημοτική αρχή που δεν μαζεύει τα σκουπίδια είναι εκτεθειμένη, γνωρίζουμε όλοι ότι το μπάχαλο με τα σκουπίδια φέρει τα ονόματα Κατρούγκαλος, Βερναρδάκης, Γεροβασίλη και Σκουρλέτης.

Το νέο απορριμματοφόρο στο Δήμο Ζίτσας

Την ώρα που γίνεται ο χαμός σε ολόκληρη τη χώρα, με τα σκουπίδια, κατά διαβολική σύμπτωση – και δεν ειρωνεύομαι – έφτασε η στιγμή που ο Δήμος Ζίτσας παρέλαβε ένα καινούργιο απορριμματοφόρο όχημα ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της προγραμματικής του σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε (Ε.Ε.Α.Α), για την ενίσχυση και προώθηση του προγράμματος ανακύκλωσης.

Το προσεχές δε διάστημα θα ακολουθήσει και η παράδοση διακοσίων και πλέον ειδικών (μπλε) κάδων που θα τοποθετηθούν σταδιακά σε επιλεγμένα σημεία στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ζίτσας.
Το… διαβολικό της σύμπτωσης, αν δεν είναι διάθεση τρολαρίσματος από τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, είναι πως παραλαμβάνει ο Δήμος του – και καλά κάνει – ένα όχημα που εν μέσω της απεργίας και της κινητοποίησης των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά βλέποντας το ρεπορτάζ, εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς: «και ποιος θα οδηγήσει το απορριμματοφόρο;»…

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας και καθαριότητας κ. Περικλής, ο οποίος σάλταρε στη θέση του οδηγού, μετά τις δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, έβαλε μπρος και έφυγε για να πιάσει δουλειά!

Επειδή το έχουμε δει ξανά αυτό το έργο, με τον Παπαναστασίου για παράδειγμα, στο Ζαγόρι, να οδηγά εκχιονιστικά, επισημαίνουμε απλώς, πως η πράξη αυτή δεν προβλέπεται… Κι αν το κάνουν οι αιρετοί, ας είναι πιο προσεκτικοί.

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της
Τετάρτης 28ης Ιουνίου 2017 ]

 

Tags:

,