Χαιρετισμός δημάρχου Ιωαννιτών στα εγκαίνια της Πανηπειρωτικής Έκθεσης

Θ. ΜπέγκαςΠανηπειρωτική Έκθεση 2015

Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα:

Σεβασμιώτατε,
κύριε Περιφερειάρχη,
κύριοι βουλευτές,
εκπρόσωποι των Αρχών,
κυρίες και κύριοι διοργανωτές και εκθέτες,
κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,

Μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες – που όλοι μας γνωρίζουμε – η Πανηπειρωτική Έκθεση διάνυσε μια πετυχημένη διαδρομή 17 χρόνων.

Φέτος η έκθεση «μετακόμισε» σε ένα νέο χώρο κι αυτό από μόνο του αποτελεί κι ένα νέο στοίχημα.

Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής, της προβολής, της συνεπούς παρουσίας της, αλλά και της ανάπτυξης της μέσα από παράλληλες εκθέσεις που είναι κάθε φορά προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς. Όπως είναι φέτος η «2η ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

Αυτό αποδεικνύει αφενός ότι η τοπική επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη την Πανηπειρωτική Έκθεση, έχει ανάγκη διοργανώσεις που βοηθούν στην εξωστρέφεια, κι έχει ανάγκη – σε μια εποχή πολύ δύσκολη – να επιδείξει αντοχή και με ευρηματικότητα να αναζητήσει αναπτυξιακές διεξόδους.

Αποδεικνύει αφετέρου πως σε πείσμα των δυσκολιών, άνθρωποι όπως ο κ. Μπασέκης υπερβάλουν εαυτόν για να μην εγκαταλειφθεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο δεκαετίες με πάρα πολλά όνειρα και πάρα πολλές φιλοδοξίες.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, η Περιφέρεια και ο Δήμος στέκονται στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, αλλά πρέπει να δούμε και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Όπως είπα, η ιδέα μιας Πανηπειρωτικής Έκθεσης ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες με πολλές φιλοδοξίες και η μεγαλύτερη ήταν η δημιουργία του μόνιμου εκθεσιακού κέντρου.

Ως Δήμαρχος χαιρετίζω για πρώτη φορά τα εγκαίνια της Έκθεσης, αλλά ως πολίτης έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια μια συζήτηση που ξεκίνησε με θέρμη τα πρώτα χρόνια, πέρασε από πολλά μπρος – πίσω, από πολλές δεσμεύσεις και αναιρέσεις της πολιτείας και από τότε επανέρχεται κάθε φορά που εγκαινιάζεται η έκθεση και μετά ατονεί.

Σε εποχές σαφώς πολύ καλύτερες από τη σημερινή, θυμάμαι ότι η συζήτηση για το μόνιμο εκθεσιακό κέντρο συνοδεύτηκε από επιφυλάξεις, δυσκολίες κι ενίοτε από καχυποψία.

Επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο είναι βιώσιμο ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο, καχυποψία για το αν η ΔΕΘ θέλει τόσο κοντά με τη Θεσσαλονίκη έναν «ανταγωνιστή», δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης.

Έχουμε αυτή την προϊστορία κι έχουμε τις οικονομικές συνθήκες του σήμερα.

Όπου:
– από τη μια οι χρηματοδοτήσεις είναι δυσεύρετες και κάθε ευρώ που με δυσκολία βρίσκουμε για να επενδύσουμε πρέπει να πιάνει τόπο και να εξυπηρετεί ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο
– από την άλλη η τοπική οικονομία, η τοπική επιχειρηματικότητα, έχει ανάγκη από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα της επιτρέψει να μπει σε ένα ρυθμό ανάτασης.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν έχει νόημα να επαναλάβω σήμερα την ευχή περί μόνιμου εκθεσιακού κέντρου, έτσι απλά για να εκπληρώσω την «επετειακή» υποχρέωση του εκάστοτε Δημάρχου.
Και μετά τι;

Καταθέτω τον προβληματισμό και την άποψη μου. Και είναι η πάγια θέση μου: Θα πρέπει όλοι οι τοπικοί παράγοντες, είτε είναι επιμελητήρια, Δήμοι και περιφέρεια, είτε είναι αρμόδιοι φορείς και επαγγελματίες, να δούμε πια πολύ σοβαρά, οργανωμένα και συντονισμένα, ζωτικά ζητήματα που βάζουν «φρένο» στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Όχι μόνος του ο καθένας.

Να δούμε στην προκειμένη περίπτωση, αν πρέπει να θέσουμε στις προτεραιότητες μας ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο και τι ρόλο θα πρέπει να έχει αυτό.

Να δούμε πώς θα κλείσει η χρόνια εκκρεμότητα του Ρυθμιστικού που –εκτός όλων των άλλων- δημιουργεί εμπόδια στην τοπική επιχειρηματικότητα. Πήρε μια πρωτοβουλία πριν λίγες μέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο. Να την συνεχίσουμε από κοινού.

Να δούμε τι γίνεται με το μέλλον του αεροδρομίου, γιατί χωρίς αυτό πώς να συζητήσουμε ολοκληρωμένα για τοπική ανάπτυξη.

Και πώς να μη νιώθουμε θυμό και απογοήτευση όταν όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως Δήμος για τα έργα και την τοποθέτηση ραδιοβοηθημάτων, διαπιστώνουμε ότι συναντάνε «τοίχο».

Αν συνεχίσω θα είναι μακρύς ο κατάλογος κι έχω ήδη επεκταθεί σε γενικότερα θέματα που δεν περιορίζονται «στενά» στη σημερινή τελετή των εγκαινίων.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω ολόθερμα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη φετινή Πανηπειρωτική Έκθεση.
Από τη μεριά του Δήμου Ιωαννιτών να διαβεβαιώσω ότι είμαστε στο πλευρό της τοπικής επιχειρηματικότητας και κάθε πρωτοβουλίας που διευρύνει τους ορίζοντες της.

Σας ευχαριστώ.

Καλή επιτυχία!

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply