Άνοιξαν οι κάλπες για τις τέσσερις ψηφοφορίες – Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία

Κανονικά άνοιξαν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά τμήματα στην Ήπειρο, στις 07:00 το πρωί της Κυριακής. Η τετραπλή ψηφοφορία (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς να αναφέρονται προβλήματα.

Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν Ευρωβουλευτές, Περιφερειακούς, Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους για την Περιφέρεια και τους Δήμους της Ηπείρου, επιλέγοντας μεταξύ οκτώ υποψηφίων περιφερειαρχών και 80 υποψηφίων δημάρχων.

Οι ψηφοφόφροι στην Ήπειρο φθάνουν τους 378.629, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, ενώ κατανέμονται στους νομούς ως εξής:

  • Νομός Άρτας: 79.368
  • Νομός Θεσπρωτίας: 60.887
  • Νομός Ιωαννίνων: 171.126
  • Νομός Πρεβέζης: 67.248

Ο νομός Ιωαννίνων, ειναι δηλαδή λίγο «μικρότερος» εκλογικά από τους άλλους τρεις μαζί, ωστόσο, ο καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή εκλογική σημασία.

Φέτος έχουν δικαίωμα ψήφου οι νέοι ηλικίας 17 ετών, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας.

Για τις ευρωεκλογές οι σταυροί προτίμησης είναι έως 4, ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές καθώς και για τις κοινοτικές οι σταυροί προτίμησης είναι από 1 έως 4 σταυρούς ανάλογα με τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται στην κάθε περιοχή.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 το απόγευμα και αμέσως μετά θα αρχίσει η καταμέτρηση, με εκείνη των ευρωεκλογών να εκτελείται πρώτα και των αυτοδιοκητικών εκλογών να  ακολουθεί.

 

Tags: