Ανησυχία από την ταχύτατη διασπορά που παρουσιάζει η μετάλλαξη του ιού

Ταχύτατη διασπορά παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν σε ένα μικρό αριθμό δειγμάτων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η  αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές της Αττικής δημιουργεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι την Παρασκευή αναμένεται να συνεκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Τα καλά νέα είναι ότι και για το βρετανικό στέλεχος ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Γ. Γκιούλα.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί, πλην της Βόρειας Ελλάδας, σε Αθήνα και Κρήτη 62 κρούσματα, πολλά εκ των οποίων ορφανά, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία την ώρα που εξετάζονται και άλλα ύποπτα δείγματα. Το γεγονός μάλιστα ότι είναι κατά 50% έως 70% πιο μεταδοτική, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα. Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι καθώς το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη μετάλλαξη.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλ. Βατόπουλος μετέφερε στην ΕΡΤ την πάγια θέση των ειδικών ότι οι συναθροίσεις πρέπει να αποφεύγονται γενικώς καθώς δίνουν την ευκαιρία στον ιό να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Το ερώτημα ετέθη με αφορμή και τα όσα ανακοινώθηκαν περί αλλαγής του αριθμητικού παράγοντα  για τις συναθροίσεις σε 100 άτομα. Ο καθηγητής σχολίασε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο υγειονομικά σωστό και στην ελευθερία του ατόμου και τα συνταγματικά του δικαιώματα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τα μέτρα εφαρμόζονται με την αρχή της αναλογικότητας στο πλαίσιο της πανδημίας.

Σχολιάζοντας επίσης το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στην αντικειμενική ανάγκη να ανοίξει η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση αλλά και στο τι είναι υγειονομικά ορθό για την προστασία της Δημόσιας Υγείας με πρόθεση πάντα να γίνει προσπάθεια να μείνει η κοινωνία ανοιχτή λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Το αν θα τα καταφέρουμε θα το δούμε τις επόμενες μέρες» είπε ο κ.Βατόπουλος και εστίασε στην καθυστέρηση παραγωγής και διανομής των εμβολίων που ενδέχεται να οδηγήσει στην αντιμετώπιση περισσότερων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Λύση είναι ο εμβολιασμός και όχι τα καταστρεπτικά για την οικονομία lockdown.

πηγή: ert.gr

 

Tags: