Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και Κέντρων Υγείας

ΥγείαΣτις 7 Σεπτεμβρίου του 2015, υπεγράφη μεταξύ του Νοσοκομείου Άρτας και της εταιρείας «Business Facilities”, σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας για τους χώρους του Νοσοκομείου, του ΚΕΦΙΑΠ και της σχολής νοσηλευτών, διάρκειας 2,5 μηνών και ύψους 61.824,04€ (ΑΔΑ: ΩΞΑ54690ΒΒ-ΞΔΟ). Από τα περιγραφόμενα στην σύμβαση προκύπτει ότι υπό αυτή θα εργαστούν 37 εργαζόμενοι για 30 ώρες ο καθένας εβδομαδιαίως και μάλιστα σε συγκεκριμένο πρόγραμμα βαρδιών.

Σήμερα, ενημερωθήκαμε ότι οι εργαζόμενοι στο συνεργείο καθαριότητας, δεν εργάζονται με βάση ούτε καν αυτούς τους όρους που περιγράφονται στην πιο πάνω σύμβαση. Δεν έχουν στα χέρια τους τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραψαν και στην αναγγελία πρόσληψης τους ( έντυπο Ε3) που κάποιοι αναζήτησαν και πήραν μετά κόπων, από το τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ, περιγράφονται σαν εργαζόμενοι της 1 ώρας ημερησίως ( 5 ώρες/εβδομάδα) με ειδικότητα: εργάτες καθαριότητας/ καθαριστές γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων. Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου.

Καταγγέλουμε:

– Το γεγονός αυτό σαν απαράδεκτο. Απαιτούμε από την διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς και από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης ως προς τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων στο συνεργείο καθαριότητας και τον εργολάβο.
– Απαιτούμε την προστασία των εργαζόμενων στο συνεργείο καθαριότητας και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες τρομοκράτησης τους.
– Δηλώνουμε ότι τασσόμαστε στο πλευρό τους και θα είμαστε μαζί τους στον αγώνα τους για να τηρηθούν έστω και τα στοιχειώδη που έχουν απομείνει στον πλήρως απορρυθμισμένο από την μνημονιακή λαίλαπα, χώρο των εργασιακών σχέσεων.
– Σε πρώτη φάση απαιτούμε από την Διοίκηση – και παράλληλα την καταγγέλλουμε για την μη εφαρμογή μέχρι τώρα- την εφαρμογή της νομοθεσίας που είναι ακόμη σε ισχύ ( νόμος Κατρούγκαλου , άρθρο 49 ν.4325/2015) και επιτρέπει την σύναψη συμβάσεων απευθείας με προσωπικό καθαριότητας προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
– Απαιτούμε την απομάκρυνση των εργολάβων από τον χώρο του Νοσοκομείου και την κάλυψη αυτών των αναγκών από προσωπικό μόνιμης και σταθερής εργασίας.
– Απαιτούμε την κατάργηση του συνόλου της μνημονιακής νομοθεσίας που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και μετατρέπει τους χώρους εργασίας σε ζούγκλα.
– Απαιτούμε σταθερή και μόνιμη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προστασία των εργαζομένων, αύξηση του κατώτατου μισθού και βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Καλούμε τέλος, όλες και όλους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την ημέρα που θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα – Παρασκευή 16/10/2015 – σε όλη τη χώρα.

Για την Άρτα καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και συνολικά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους αγρότες και τον λαό της Άρτας, να δώσει δυναμικό παρών στην συγκέντρωση κατά της ψήφισης των νέων μέτρων, στην πλατεία Κιλκίς, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στις 7 το απόγευμα.

Το ΔΣ του Συλλόγου

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply