Ανακοίνωση γραφείου τύπου του Κ.Κ.Ε. για τον περιορισμό στις τραπεζικές συναλλαγές

KKEΟι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την επιδείνωση της κατάστασης που βιώνει ο λαός µας.

Η επιβολή περιορισµού στις τραπεζικές συναλλαγές θα επιδεινώσει ραγδαία τη ζωή των λαϊκών στρωµάτων, που θα δουν περιορισµό του διαθέσιµου εισοδήµατος για κατανάλωση, αδυναµία αγοράς βασικών ειδών, όπως φάρµακα που υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο, µεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη µισθών και συντάξεων, ενώ οι περιορισµοί σε είδη πρώτης ανάγκης είναι ήδη ορατή στον ορίζοντα.

Συγχρόνως, οι περιορισµοί οδηγούν σε δραστικές απώλειες για αυτοαπασχολούµενους και µικρές επιχειρήσεις, που εκτός απ’ τις περικοπές στο τζίρο θα αντιµετωπίσουν και δυσκολίες στο να παραµείνουν φερέγγυοι.

Απ’ την άλλη, αυτοί οι περιορισµοί πλήττουν αναλογικά πολύ λιγότερο το µεγάλο κεφάλαιο, που διαθέτει δυνατότητες πληρωµών µέσα από τράπεζες του εξωτερικού, ενώ η σχετική επιτροπή έγκρισης θα διευκολύνει τις µεταβιβάσεις, που κρίνει ως απαραίτητες για το µεγάλο κεφάλαιο.

Την ίδια στιγµή, η διάταξη περιέχει «παραθυράκι» που επιτρέπει ουσιαστικά τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό µε πρόστιµο για την τράπεζα µόλις 10% της συναλλαγής.

Τώρα πρέπει να αντιδράσουµε και να διεκδικήσουµε µέτρα που µπορεί να ανακουφίσουν το λαό:
– ∆ιασφάλιση της είσπραξης του συνόλου µισθών και συντάξεων.
– ∆ιασφάλιση είσπραξης επιδόµατος ανεργίας.
– Εξασφάλιση της δυνατότητας ανάληψης από µικροκαταθέτες.
– Πάγωµα των δόσεων προς την εφορία για τους φόρους εισοδήµατος των φυσικών προσώπων και τα χαράτσια.
– Πάγωµα των δόσεων προς τις τράπεζες που αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
– Πάγωµα της καταβολής λογαριασµών για φώς, νερό και τηλέφωνο. Καµιά διακοπή συνδέσεων.
– Κατάργηση των διοδίων.
– Κατάργηση των εισιτηρίων στα ΜΜΜ.
– Καµιά συµµετοχή σε ιατρικές εξετάσεις και στην προµήθεια φαρµάκων.

Η αντιπαράθεση ανάµεσα στην κυβέρνηση και την ΕΕ – ΕΚΤ – ∆ΝΤ δεν σχετίζεται µε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά µε το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες των µονοπωλιακών οµίλων και η καπιταλιστική ανάκαµψη.

Αποτελούν πρόκληση οι φραστικοί λεονταρισµοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, απέναντι στην ΕΕ – ΕΚΤ – ∆ΝΤ, τη στιγµή που αποδέχονται και εξωραΐζουν τον ευρωµονόδροµο και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Αρωγό σ’ αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση έχει και τα κόµµατα Ν∆, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Ο λαός πρέπει µε αποφασιστικότητα να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήµµατα. Από τις εξελίξεις ξεπροβάλλει η αναγκαιότητα για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές.

Η µόνη διέξοδος προς όφελος του λαού βρί- σκεται στην αποδέσµευση από την ΕΕ, τη µονοµερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των µονοπωλίων, µε τον λαό στην εξουσία, παίρνοντας στα χέρια του όλα τα κλειδιά της οικονοµίας.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply