Ανακάλυψη μοναδικού νέου είδους εντόμου στα Ζαγοροχώρια

Το νέο είδος, ονόματι Paramaurops zagoricus, είναι γνωστό μόνο από το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια.

Διεθνής ομάδα βιολόγων ανακάλυψε ένα νέο είδος σκαθαριού, το οποίο απαντάται μόνο στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια. Το νέο είδος πήρε το όνομά του από την περιοχή του Ζαγορίου, και η επιστημονική του ονομασία είναι Paramaurops zagoricus.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Έλληνας βιολόγος Δρ. Λεωνίδας-Ρωμανός Νταβράνογλου μας είπε:

«Αποφασίσαμε από κοινού να ονομάσουμε το είδος Paramaurops zagoricus για να τιμήσουμε τους κατοίκους του Ζαγορίου, αλλά και τους Ηπειρώτες γενικότερα, για την προσφορά τους στον Ελληνισμό, τη φιλοξενία τους, και τον ακάματο ζήλο τους για την συντήρηση και προστασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου τους. Με αυτόν τον τρόπο, το Ζαγόρι θα μνημονεύεται για πάντα στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο ενθουσιασμός και η στήριξη των κατοίκων και το WWF-Κέντρο Ενημέρωσης Παπίγκου στην ερευνητική μας αποστολή».

Το νέο είδος είναι μικροσκοπικό, έχοντας μήκος μόλις δυόμιση χιλιοστά. Ζει στο υπέδαφος, είναι τυφλό και άπτερο, καθώς στο ενδιαίτημα αυτό κυριαρχεί το σκοτάδι. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το Paramaurops zagoricus να είναι δεινός θηρευτής άλλων μικροσκοπικών ζωϋφίων.

Το νέο άρθρο συμβάλλει στη γνώση μας για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας, την κλιματική ιστορία της, και συνδράμει στην ανάδειξη και προστασία των απειλούμενων οικοσυστημάτων της Ηπείρου. Η ερευνητική αποστολή αποτελείται από τους: Peter Hlaváč (Σλοβακία), Petr Baňár (Τσεχία), Λεωνίδα-Ρωμανό Νταβράνογλου (Ελλάδα-Ηνωμένο Βασίλειο), και James Kempton (Ηνωμένο Βασίλειο).

 

Tags:

, , ,