Αλλαγές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών & αυτοαπασχολουμένων – Επιβάρυνση από 15% ως 45% λόγω αλλαγής τρόπου υπολογισμού

Ένα εντελώς νέο τοπίο έχουν μπροστά τους, εδώ και λίγες ημέρες, 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες μετά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους.

Πλέον ως βάση αναφοράς λογίζεται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αφού όμως προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι συνεπάγεται επιβαρύνσεις για τους περισσότερους ασφαλισμένους, ιδίως για όλους όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω.

Όσο αυξάνεται το εισόδημα που δηλώνει κάποιος αυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.  Πια έχουμε εισφορολόγηση στο μικτό ποσό, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ξεκινάει από 15% και φτάνει ως το 40-45%.

Η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη για όλο το 2018, καθώς προβλέπεται έκπτωση της τάξης του 15%, η οποία όμως παύει να ισχύει από το 2019.

Έτσι για παράδειγμα, ασφαλισμένος με εισόδημα 10.000 ευρώ, που το 2017 πλήρωσε για εισφορές 2.690 ευρώ, το 2018 θα πληρώσει 2.900 ευρώ και από το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές του θα είναι 3.500 ευρώ τον χρόνο, για το ίδιο εισόδημα.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν 200.000 αυτοαπαχολούμενοι -γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι- οι οποίοι υποχρεούνται πέραν των εισφορών κύριας σύνταξης και υγείας (26,95%) και σε καταβολή εισφορών επικούρισης (7%) και εφάπαξ (11%). -ΚΑΡΤΑ 5- Οι εισφορές αυτές καθώς δεν επιβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, θα πρέπει να πληρωθούν αναδρομικά το 2018 σε 11 μηνιαίες δόσεις.

Συνεπώς μηχανικοί και δικηγόροι έχουν μια περαιτέρω επιβάρυνση του 11%, η οποία ακόμα δεν έχει εκκαθαριστεί.

Οι εισφορές θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2016 και στην πορεία θα πρέπει να ακολουθήσουν συμψηφισμοί με βάση τα εισοδήματα του 2017.

Θετικοί συμψηφισμοί οδηγούν σε επιπλέον επιβαρύνσεις και αφορούν σε ασφαλισμένους που δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα στη φετινή φορολογική τους δήλωση σε σχέση με πέρυσι. Αρνητικοί συμψηφισμοί οδηγούν σε επιστροφές εισφορών, με την προϋπόθεση, όμως, ότι ο επαγγελματίας δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια αναμένεται να φτάσουν στους δικαιούχους στα μέσα του επόμενου μήνα και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

 

Tags:

, ,