76 χρόνια από τη σφαγή της Μουσιωτίτσας – Οι ναζί εκτέλεσαν 152 αμάχους

Ήταν Κυριακή 25 Ιουλίου του 1943, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, έπνιξαν στο αίμα τη Μουσιωτίτσα, χωριό του σημερινού Δήμου Δωδώνης.

Για αντίποινα στη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής σε δολιοφθορές, αλλά και για το θάνατο Γερμανού αξιωματικού σε κοντινή περιοχή, εκτελέστηκαν 152 άτομα, μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα, πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια.

Εκείνες τις μέρες, πάνω από τη Μουσιωτίτσα έκανε χαμηλές πτήσεις γερμανικό αεροπλάνο το οποίο πετούσε προκηρύξεις, γραμμένες στα ελληνικά. Καλούσαν τους κατοίκους να μην φύγουν από τα σπίτια τους.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου, ξεκίνησε συντονισμένη επίθεση από τέσσερα περιφερειακά σημεία, με τέσσερις ομάδες στρατού της διαβόητης μεραρχίας «Εντελβάις» αλλά και μονάδες των SS, με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος από το χωριό, ώστε να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα το δολοφονικό τους έργο κατά αμάχων.

Πρόκειται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε από το γερμανικό στρατό του ναζιστικού καθεστώτος, ένα από τα πολλά που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και που παραμένει ατιμώρητο.

Η μεραρχία «Εντελβάις»

Η μεραρχία «Εντελβάις» έδρασε στην Ήπειρο για 4 συνολικά μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 1943, διαπράττοντας αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου, κατά άμαχου πληθυσμού. Επανήλθε το 1944 για να επαναλάβει το απάνθρωπο έργο της διαπράττοντας κι άλλα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων. Ευθύνεται για μερικές από τις πιο αποτρόπαιες σφαγές στην Ήπειρο την περίοδο εκείνη, όπως του Κομμένου με τους 314 νεκρούς, των Λιγγιάδων και αμέτρητες υλικές καταστροφές και εκτοπισμούς.

με πληροφορίες από ert.gr

 

Tags: