Με 70 “τζαμάλες” θα κορυφωθεί το αποκριάτικο γλέντι στα Γιάννενα

Εντατικές προετοιμασίες από το Δήμο Ιωαννιτών και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, στις γειτονές της πόλης των Ιωαννίνων, για την κορύφωση των εορτασμών της αποκριάς, την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου 2019.

Χορός γύρω από τη φωτιά, δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα θα περιμένουν Γιαννιώτες και επισκέπτες στο δρώμενο που ονομάζεται «Τζαμάλες» ή παλαιότερα «Αλαγούζια»

Η πόλη αναμένεται να πλημμυρίσει και πάλι από κόσμο στο μοναδικό αυτό αποκριάτικο εορτασμό, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων…

Το έθιμο

Το έθιμο της «Τζαμάλας», χάνεται στα βάθη των αιώνων, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό. Στην ουσία, είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας οι Γιαννιώτες έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

Ονομαστές Τζαμάλες

Ονομαστές είναι η Τζαμάλες (φωτιές) που γίνονται στον Πλάτανο, στην Καραβατιά, της οποίας η φωτιά στους καιρούς του Κρυστάλλη ήταν η πιο αξιόλογη, στα Λακκώματα, στην Κιάφα, στη Λούτσα, στα Ζευγάρια, στην Καλούτσιανη, στις εργατικές κατοικίες, στον Αγ. Σπυρίδωνα και στο Κάστρο.

Από τις Τζαμάλες του 2018

Τζαμάλες 2018

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Tags: