51 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 – Αφιέρωμα Epirus News

Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη χώρα την 21η Απριλίου του 1967 και το οποίο διήρκησε μέχρι τον Ιούλιο του 1974 οπότε και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία.

Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου του ίδιου έτους, εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».

Οι πραξικοπηματίες υποστήριζαν ότι η πράξη τους ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η αναρχία την οποία σχεδίαζαν αριστερές ομάδες. Υποστήριζαν μάλιστα ότι είχαν ατράνταχτες αποδείξεις των ισχυρισμών τους, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν.

Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε μέσα σε λίγες ώρες, με κινήσεις στρατιωτικών μονάδων και τεθωρακισμένων στο κέντρο της Αθήνας και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία για τα επόμενα επτά χρόνια.

Στις 24 Ιουλίου 1974, η ξαφνική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ανάγκασε το καθεστώς της Χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο νωρίτερα, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την συμπλήρωση 51 ετών από το Πραξικόπημα σημειώνει: « Η Δημοκρατία συνιστά ένα υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, αγαθό για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, το οποίο είναι, εκ φύσεως, εύθραυστο. Οφείλουμε, λοιπόν, να το υπερασπιζόμαστε εμπράκτως, διαρκώς και αδιαλείπτως, και μάλιστα καθένας με την προσωπική του στάση ζωής».

με πληροφορίες από wikipedia, φωτο ert.gr

 

Tags: