Τα Δημόσια – Σειρά επιτελέσεων (live performances) στο δημόσιο χώρο

ΙωάννιναΤα Δημόσια – Σειρά επιτελέσεων (live performances) στο δημόσιο χώρο

Επιμέλεια: Αντρέας Πασιάς
Διοργάνωση: epitelesis – Performance Art Foundation
Επιτελεστές: GRAAM, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Αντρέας Πασιάς, Νικολίνα Στυλιανού, Αγγελική Χάιδω Τσόλη

“Τα Δημόσια” προτείνονται  από τον οργανισμό epitelesis – Performance Art Foundation, ως μία σειρά επιτελέσεων (live performances) στο δημόσιο χώρο, υπό την επιμέλεια του εικαστικού Αντρέα Πασιά. Ως μέρος του εικαστικού πρότζεκτ “Gradient: From Gray to Color Scale” με θεματικό άξονα την αστική παρέμβαση, οι επιτελέσεις από τους GRAAM, Χρίστο Παπαμιχαήλ, Αντρέα Πασιά, Νικολίνα Στυλιανού και Αγγελική Χάιδω Τσόλη θα πάρουν μέρος με κεντρικό σημείο το Τζαμί Καλούτσιανης στα Ιωάννινα στις 7 Ιουλίου, από τις 18:30 με συνολική διάρκεια τριών ωρών.

Ο δημόσιος χώρος αποτελεί ένα από τα πρώτα ‘δοχεία’ που φιλοξένησαν το σώμα του καλλιτέχνη όταν η τέχνη της επιτέλεσης (performance art) άρχισε να παίρνει μορφή και να αναγνωρίζεται ως εικαστική δράση, μέσω της δημιουργίας εικόνων και βιωμάτων τα οποία μοιράζεται άμεσα ο καλλιτέχνης με το κοινό. Η συγχώνευση του εικαστικού με το κοινό του ως συνδημιουργοί μίας επιτέλεσης, θέτει τον θεατή, τον περαστικό και τον άνθρωπο της πόλης ως ενεργό παράγοντα στη διαμόρφωση του έργου. Ακόμη και όταν το έργο δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως διαδραστικό, όπου ο θεατής ‘αγγίζει’ στη κυριολεξία το σώμα του καλλιτέχνη, η δημιουργία στάσης απέναντι προς το εκτεθειμένο σώμα αποτελεί κύριο συστατικό για την εξέλιξη της ζωντανής δράσης.

Κατά τη διάρκεια της επιτέλεσης και μετά, παρατηρείται η ανταλλαγή ενέργειας και πρόθεσης, όπου η σχέση του κοινού με το καλλιτέχνη μπορεί να φτάσει στο σημείο της συνταύτισης, της αποδοχής ή και της αποστροφής, της απόρριψης, όπως ακριβώς γίνεται και στην σχέση μίας ανθρώπινης μονάδας με το κοινωνικό της περιβάλλον. Μέσα από τη σειρά επιτελέσεων “Τα Δημόσια”, παρουσιάζονται δράσεις οι οποίες θέτουν με τον ίδιο τρόπο ως κεντρικό θεματικό άξονα την θέση ενός σώματος προς ένα σύνολο, μέσα σε ένα κοινό χώρο – δημόσια.

Σύνδεσμοι: www.multiartprojects.org/gradient/gradient.html / www.epitelesis.com
Facebook event: www.facebook.com/events/422449261226766

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply