Συνάντηση δημάρχων και αντιδημάρχων του νομού Ιωαννίνων για τον Τουρισμό

Οχτώ Δήμοι, ένας νομός, μία στρατηγική για τον Τουρισμό

ΙωάννιναΜε την απόλυτη συμφωνία όλων να υπάρξει ενιαία στρατηγική, μέσα από μόνιμη συνεργασία, για την προώθηση του «τουριστικού προϊόντος» του νομού Ιωαννίνων, κατέληξε η συνάντηση εργασίας των δημάρχων και αντιδημάρχων του νομού Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα.

Σημειολογικά έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, καταδείχθηκε ξεκάθαρα ότι οι Δήμαρχοι του νομού Ιωαννίνων συμφωνούν σε μια συλλογική προσπάθεια, χωρίς αντιπαλότητες, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για κάθε περιοχή.

Συμφωνήθηκε ότι η στρατηγική θα πρέπει να αναδεικνύει τη διαφορετικότητα του νομού Ιωαννίνων σε σχέση και με την υπόλοιπη Ήπειρο, να είναι στοχευμένη σε συγκεκριμένο target group ποιοτικού τουρισμού κυρίως από το εξωτερικό, να αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία προώθησης και να είναι οργανωμένη σε επαγγελματική βάση.

«Για να έχουμε αποτέλεσμα πρέπει να δουλέψουμε ως ομάδα, γιατί κάθε περιοχή έχει να συνεισφέρει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να συνεργαστούμε με τους επαγγελματίες του είδους, να έχουμε manager που θα μας καθοδηγήσει», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, υπογραμμίζοντας πως «απαιτείται να συμφωνήσουμε πια στρατηγική ακολουθούμε και σε ποιους απευθυνόμαστε. Άλλα χαρακτηριστικά έχει ο θαλάσσιος κι άλλα ο ορεινός τουρισμός. Άρα πρέπει να λειτουργήσουμε στοχευμένα και εξειδικευμένα».

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνάντηση σε επίπεδο Δημάρχων κι αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία, που αναδεικνύει την αγωνία όλων και την αποφασιστικότητα μας», σημείωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας.

Υποστήριξε πως δύο είναι τα κυρίαρχα θέματα. Όπως είπε ο κ. Γκόλας: «Πρώτον πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαφορετικότητα του νομού μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ήπειρο. Αν συμφωνούμε σ’ αυτό τότε συμφωνούμε ότι χρειάζεται και διαφορετικός- εξειδικευμένος σχεδιασμός. Δεύτερον να συμφωνήσουμε ότι θα δράσουμε από κοινού, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη

«Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, για να προχωρήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του νομού Ιωαννίνων απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.

Αυτή τη στιγμή το πιο άμεσο «χρηματοδοτικό εργαλείο» έρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου που υλοποιεί πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ηπείρου.

Όπως συμφώνησαν όλοι οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, θα πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στον σχεδιασμό, να έχουν γνώση και λόγο με τις δικές τους προτάσεις στο «κομμάτι» που αφορά στο νομό Ιωαννίνων. Έτσι αποφασίστηκε σε αυτή την κατεύθυνση και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννιτών να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Συμφωνήθηκε όμως παράλληλα ότι οι Δήμοι του νομού θα αναζητήσουν και δικά τους χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την προώθηση της τουριστικής τους στρατηγικής.

Μείζον θέμα το Αεροδρόμιο και οι υποδομές

Ως μείζον αναδείχθηκε από όλους το θέμα των υποδομών, δηλαδή του οδικού δικτύου και κυρίως του αεροδρομίου με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών να επιμένει ιδιαίτερα στο ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου» κι αυτό σημαίνει αξιοπιστία στις πτήσεις και λειτουργία του ως διεθνές αεροδρόμιο.

Όπως είπε ο κ. Μπέγκας «το κράτος δαπανά τεράστια ποσά και το αεροδρόμιο θα απαξιωθεί με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού. Πρέπει να υπάρξει τουριστικός προσανατολισμός με την υποδοχή πτήσεων του εξωτερικού. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να λυθεί επιτέλους το θέμα των ραδιοβοηθημάτων»

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η διάθεση της συνεργασίας ήταν εμφανής σε όλες τις τοποθετήσεις, ενώ κατατέθηκαν προβληματισμοί και διατυπώθηκαν προτάσεις.

«Η συνεργασία όλων είναι προαπετούμενο αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού. Αντιπαλότητες των διαφόρων περιοχών του νομού μας ανήκουν πλέον στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές.

Το θέμα της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μέσα στο τουριστικό «πακέτο», έθεσε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, λέγοντας πως «ο δήμος μας έχει μικρό κομμάτι της τουριστικής πίτας, υπάρχουν όμως τα προϊόντα μας, όπως π.χ. το κρασί που θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε ένα συνολικό τουριστικό προϊόν».

«Τι υπάρχει μέχρι σήμερα; Φυλλάδια πεταμένα από δω κι από κει, αλλά όταν κάποιος έρχεται στο Ζαγόρι σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές, δεν ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί για να πάρει μια πληροφορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρου, Δήμαρχος Ζαγορίου, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες και την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν μέσα από ενιαίο σχεδιασμό.

Το θέμα της ανάδειξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει ο νομός Ιωαννίνων έθεσε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δωδώνης, Γιώργος Θεοχάρης.

«Λείπει αυτός ο συνολικός σχεδιασμός και με χαρά σήμερα διαπιστώνω ότι ξεκινάμε μια συλλογική προσπάθεια», είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Αντρέας Παπασπύρου.

Ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου, Τάσος Γούνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μετσόβου, Στέργιος Κασσάρος, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να μείνουμε στις μελέτες και τις εκθέσεις, αλλά να προχωρήσουμε συντονισμένα».

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply