Ποτά μπόμπες – μάστιγα τους θερινούς μήνες

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών

Ν. ΚατσαρόςΤους θερινούς μήνες η παραβατικότητα με ποτά-μπόμπες ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές αποτελεί μία πραγματική μάστιγα,αφού έλεγχοι δεν γίνονται και οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

Πριν μερικές ημέρες συνελήφθη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης σπείρα με χιλιάδες ποτά μπόμπες από Βουλγαρία και αλκοόλη για την παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών. Επίσης την ίδια περίοδο άλλος συνελήφθη στα Γιαννιτσά με ποτά μπόμπες από την Ουγγαρία.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε νταλικέρης που συνελήφθη φέρνοντας παράνομα ποτά από την Βουλγαρία : την κάνω δέκα χρόνια αυτήν την δουλειά και κανείς δεν με συνέλαβε.

Τα παράνομα ποτά παρασκευάζονται ή εισάγονται κυρίως από την Βουλγαρία,Ρουμανία,FYROM,Τουρκία κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρασκευάζονται και στην Ελλάδα και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό όπως δείχνουν συμπτωματικές συλλήψεις παρανόμων εργαστηρίων με δεξαμενές αλκοόλης ,άδεια μπουκάλια και ετικέτες.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι: Το πρόβλημα με τις επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι σοβαρό αφού προκαλούν μόνο πονοκεφάλους και ίσως και κάποια δυσανεξία αλλά το σοβαρότερο είναι η φοροδιαφυγή αφού σε ένα μπουκάλι ουίσκι αξίας 15Ε τα 12 Ε είναι φόρος.Βέβαια με τις δηλώσεις αυτές όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία διαφωνεί η επιστημονική κοινότητα ,ο ιατρικός σύλλογος και εγώ προσωπικά.

Τα νοθευμένα ποτά είναι κυρίως :ουίσκι,βότκα, τζιν,και τεκίλα και η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται περίπου σε 4 εκατ. Κιβώτια τον χρόνο με μια πτωτική τάση της τάξης του 3-4 % ετησίως. Αυτή η πτωτική τάση οφείλεται άνθηση των νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Οινών, Αποσταγμάτων και Ποτών (ΣΕΟΑΠ) έχει αναφέρει ότι 30 εκατ. μπουκάλια τσίπουρου εισάγονται κάθε χρόνο παράνομα από την Αλβανία.

Λιγότερο από το 2% των ποτών ελέγχεται δειγματοληπτικά και είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται εάν υπάρχουν μαγαζιά με καθαρά ποτά στις παραθεριστικές παραλίες.

Η πολιτεία γνωρίζει το χάος με την νοθεία των ποτών ,αλλά δεν κάνει τίποτε τουλάχιστον για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.Παρόλο που ο νόμος προβλέπει ότι αν ένα κατάστημα εντοπιστεί μέσα σε μία τριετία δύο φορές να πουλά νοθευμένα ποτά (Νόμος 2523/97) κλείνει, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ!

Τα νοθευμένα ποτά πέραν του γεγονότος ότι το κράτος χάνει ένα τεράστιο ποσοστό από τους δασμούς αφού περισσότερο από 80% ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστος.Τα ποτά αυτά προκαλούν πονοκεφάλους,ζαλάδες,γαστρεντερικές διαταραχές,αλλά και μονιμότερες βλάβες όπως τύφλωση,μερική απώλεια μνήμης,έλλειψη συγκέντρωσης,βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Σε μερικές περιπτώσεις από υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες νοθευμένων ποτών.

  1. Αραιωμένα. Σε αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.
  2. Αλλαγή Ετικέτας.Φθηνά ποτά σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα.Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.
  3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη. Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στην συστηματική κατανάλωση. Είναι η κατηγορία των ποτών που με την κατανάλωση ενός ή δυο τέτοιων ποτών νοιώθουμε πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.
  4. Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία αφού παίρνουν την αλκοόλη από διάφορα βιομηχανικά υγρά ,χρώματα κλπ που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις. Αυτά τα ποτά είναι εκείνα που στην συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο΄το κεντρικό νευρικό σύστημα,το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ,το συκώτι,υα νεφρά κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια όπου εκτός του υποβαθμισμένου ποτού περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες,μέχρι και μεταλλικά χρώματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Την θερινή περίοδο ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να μην δυσφημείτε ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.

Τον Μάη του 2011 35 Ρωσίδες τουρίστριες δηλητηριάστηκαν και 4 πέθαναν από ποτά μπόμπες που τους προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια κρουαζιέρας στο Bodrum της Τουρκίας.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε 80 χρόνια φυλακή τους τέσσερις κατηγορουμένους τον περασμένο μήνα.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στην Πράγα της Τσεχίας.

Ας μην γίνει η Ελλάδα η επόμενη τραγική περίπτωση.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply