Γιάννενα και τουριστική ανάπτυξη

Γράφει ο Δημήτρης Πάνου, Ιατρός – Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ιωαννιτών «Γιάννενα Τώρα»

Ο τουρισμός εξελίσσεται στη μεγαλύτερη οικονομικά βιομηχανία παγκόσμια και μια απο τις κυριότερες μορφές ανάπτυξης για χώρες και πόλεις.

Τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει μια αύξηση και στην πόλη μας ως αποτέλεσμα κυρίως της παράδοσης του οδικού άξονα της Ιονίας οδού, κάτι που οδήγησε σε ευκολότερη μετακίνηση ανθρώπων από την Αττική και τη νότια Ελλάδα εν γένει. Η πόλη μας πλέον αποτελεί ένα βασικό προορισμό μέσα στις πέντε ίσως περιζήτητες περιοχές της χώρας από πλευράς τουριστικής.

Η δημοτική αρχή επαίρεται ότι συνέβαλε τα μέγιστα στο αποτέλεσμα αυτό και είναι γεγονός ότι οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια όπως και συμμετοχή του δήμου μας σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Με την παρατήρηση βέβαια ότι πολλές φορές συμμετέχουν στις αποστολές αυτές και άτομα ή φορείς που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το αντικείμενο.

Νομίζω οτι υπάρχουν πολλές ελλείψεις ακόμη και θα ήθελα να σημειώσω μερικές απο αυτές.

Σε όποια πόλη του εξωτερικού και να βρεθείς υπάρχουν τα ανοικτά διπλά λεωφορεία city bus, που κάνουν δηλαδή την περιήγηση της πόλης, όπου μπορεί ο επισκέπτης να δει μέσα από το λεωφορείο τα κυριότερα σημεία που αξίζουν στην πόλη να επισκεφτεί και ακούει ταυτόχρονα μέσα από ακουστικά τη βασική ιστορία της πόλης. Πρόσφατα δυστυχώς στο δημοτικό συμβούλιο απορρίφτηκε η πρόταση μιας εταιρείας να δρομολογήσει ένα τέτοιο λεωφορείο στην πόλη με το σκεπτικό στην εισήγηση της δημοτικής αρχής ότι θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ψήφισε υπέρ της δρομολόγησης και θεωρεί ότι η αιτιολογία είναι για γέλια.

Σε κάθε πόλη σε κεντρικό σημείο ή σημεία υπάρχουν tourist office για να ενημερώνεται εύκολα ο επισκέπτης για τις δυνατότητες της περιοχής. Πόσα τέτοια σημεία γνωρίζετε στην πόλη μας;

Σε κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της και τους επισκέπτες της υπάρχει καθαριότητα τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία της. Ρίξτε μια ματιά τα Σαββατοκύριακα που η πόλη μας σφύζει από επισκέπτες πως είναι τα καλαθάκια στο κάστρο, στο μώλο στην Αβέρωφ και στην πλατεία. Τόσο δύσκολο είναι να βγαίνει μια βάρδια και να αδειάζει τα καλαθάκια με τα σκουπίδια;

Σε κάθε πόλη που θεωρεί οτι σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της τα τουριστικά λεωφορεία παρκάρουν σε συγκεκριμένα σημεία που δεν εμποδίζουν την ζωή της πόλης, ακόμη και αν περπατάνε λίγο οι επισκέπτες.

Πείτε μου λίγο στα Γιάννενα τι γίνεται στην παραλίμνια περιοχή τα Σαββατοκύριακα;

Είναι πολλά τα θέματα που δείχνουν το ενδιαφέρον και τις δράσεις σε μία πόλη της δημοτικής αρχής και αν αυτές συνάδουν με την τουριστική ανάπτυξη. Η πόλη μας έτσι κι αλλιώς έχει ένα τεράστιο μέλλον στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης γιατί έχει ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μια ιστορία άξια, μια γαστρονομία δημοφιλή και ένα πολιτισμό πλούσιο.

Πρέπει όμως και η δημοτική αρχή η τωρινή και η επόμενη να κάνει πιο άμεσα και πιο ουσιαστικά έργα και όχι μόνο ταξίδια και δημόσιες σχέσεις.

 

Tags:

, ,