Εκδήλωση για το δικαίωμα στις διακοπές

ΠαραλίαΣΥΝΑΔΕΛΦΕ- ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ

Το σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων μαζί με το σωματείο επισιτισμού- τουρισμού σε προσκαλεί σε:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΓΛΕΝΤΙ

14 Ιουλίου, στο θεατράκι της Σκάλας, 9:00μμ

«Οι διακοπές και η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια… Είναι δικαίωμα!»,

Όνειρο θερινής νυκτός αποτελούν για την πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων και στα Γιάννενα οι καλοκαιρινές διακοπές. Η ανεργία, τα εξευτελιστικά μεροκάματα και οι μισθοί πείνας, η απλήρωτη εργασία, οι αυξήσεις «φωτιά», δεν αφήνουν περιθώρια ανάσας.

Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη για το ποιόν ωφελεί η «πολυδιαφημισμένη» τουριστική ανάπτυξη. Αυτή αφορά αποκλειστικά την ξένη τουριστική κίνηση για να εξασφαλιστεί κερδοφορία στους μεγαλοεπιχειρηματίες (ξενοδόχους, εφοπλιστές, εμπόρους κλπ). Σημαίνει κατακρεουργημένα δικαιώματα στους εργαζόμενους στον τουρισμό- επισιτισμό και όχι μόνο. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στον τουρισμό χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα και των ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων. Ήδη σε μία σειρά περιοχές όπως η Λευκάδα, ιστορικά κέντρα πόλεων κλπ επιβάλλονται τα ωράρια ως τις 11μμ, οι «Λευκές Νύχτες» και η πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας σε σουπερ μάρκετ- πολυκαταστήματα κλπ για να «ωφεληθεί» ο τουρισμός.

Η αναψυχή και οι διακοπές στο πλαίσιο του καπιταλισμού δρόμου ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει το κέρδος, είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα. Γι αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί η πάλη όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς μείωση των απαιτήσεων, χωρίς εμείς οι ίδιοι να θεωρούμε ότι είναι πολυτέλεια.
Παλεύουμε για:

  • Την εξασφάλιση ολόκληρης της καλοκαιρινής άδειας και του επιδόματος άδειας για τις διακοπές.
  • Να αναπτυχθούν με ευθύνη του κράτους κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους (ειδικά άνεργους, νέους) ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση της ανάπτυξης κρατικών δομών ξενοδοχείων – κατασκηνώσεων κλπ. Παλεύουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική δράση στις μεταφορές, τα λιμάνια, αεροδρόμια, νησιά, ιαματικές πηγές, παραλίες και δάση που συνδέονται με την παραπέρα αύξηση του κόστους και την εμπορευματοποίηση της αναψυχής- διακοπών.
  • Ελεύθερη η είσοδος για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους ανθρώπους και ΑμΕΑ, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένες πλαζ και πολιτιστικές δραστηριότητες, στις ιαματικές πηγές και τα λουτρά,
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς- Κατάργηση των διοδίων.

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply