Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες η τακτική του ΕΟΔΥ να «χρεώνει» γεωγραφικά τα κρούσματα του κορωνοϊού, με βάση την περιοχή που έχει πρωτοεκδοθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του εκάστοτε ατόμου που εμφανίζει θετικό κρούσμα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μερικές φορές να «χρεώνονται» κρούσματα σε περιοχές, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, π.χ. κάποιος που το ΑΜΚΑ του «φωτογραφίζει» καταγωγή από το νομό Ιωαννίνων, μπορεί στην πραγματικότητα να διαμένει μόνιμα σε άλλη περιοχή της χώρας ή και να βρέθηκε θετικός σε τρίτη περιοχή…
Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με το ότι δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι …ανθούν οι ανεύθυνες (και συνήθως ανυπόστατες) διαδόσεις και δημιουργείται χώρος για fake news και άλλα ευτράπελα.
Η λύση είναι απλή και είναι αυτή που εφάρμοσε θεσμικά η Περιφέρεια Ηπείρου στην πρώτη περίοδο της πανδημίας: Τοπικός έλεγχος και επανέλεγχος πληροφοριών σε επίπεδο περιφέρειας και επίσημη ανακοίνωση τους από εξουσιοδοτημένο φορέα.
Αν δεν επανέλθουμε και πάλι σε ένα τέτοιο μοντέλο, οι διαδόσεις και η «ανθρωποφαγία» των κοινωνικών δικτύων και όχι μόνο, θα είναι καθημερινά και καθόλου ευχάριστα…
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να υπάρχει επίσημη (και άρα έγκυρη) ενημέρωση για τον τόπο κατοικίας των ατόμων – κρουσμάτων και την περιοχή που βρέθηκαν θετικά.
Το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή την ώρα είναι η σύγχυση.
Epirus News