Χ. Κατσούρας για το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης

Σε συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, συμμετείχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου συζητήθηκε ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Κατσούρας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

« Να σας ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου καλή επιτυχία (απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Χυτήρη και στον διευθυντή της δημόσιας τηλεόρασης κ. Ταγματάρχη). Πράγματι ξεκινάτε καλά, τουλάχιστον με τον ένα αρχικό στόχο εξορθολογισμού. Θα δούμε στη συνέχεια.

Αλλά κυρία Πρόεδρε, κινδυνεύω να βρεθώ σε μια σύγχυση. Εγώ νόμιζα ότι δεν υπήρχε ποτέ δημόσια τηλεόραση στη χώρα. Υπήρχε κρατική τηλεόραση, υπήρχε κατ’ επέκταση κομματική τηλεόραση, αλλά δημόσια δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ. Και δεν ξέρω αν θέλουμε να υπάρξει, γιατί νομίζω ότι είμαστε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν. Θα πω δυο παραδείγματα. Δεν μπορεί σήμερα να νοείται η αντικειμενικότητα με το πόσα δευτερόλεπτα προβάλλεται ή κάθε κόμμα ή καθένας, γιατί αυτό οδηγεί στο επόμενο ερώτημα. Πως προβάλλονται αυτοί που δεν εκφράζονται μέσα από τα κόμματα, που είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Και ένα δεύτερο ζήτημα. Θέλουμε πραγματικά να κάνουμε την κρατική τηλεόραση ένα δημόσιο τόπο διαλόγου; Έχουμε πολλά να κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε βήμα σε κινήματα πολιτών, πρέπει ο διάλογος να μην είναι προσχεδιασμένος όπως είναι μέχρι τώρα, πρέπει το δυναμικό που παίρνει μέρος στις εκπομπές να μην είναι το ίδιο και το ίδιο. Όλοι ξέρετε ότι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες για δεκαετίες είναι οι ίδιοι και αν τους μετρήσουμε δεν ξέρω αν είναι πάνω από 100 αυτοί που παίρνουν μέρος σε αυτό το διάλογο και στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση.

Μια συγκεκριμένη ερώτηση. Πώς εξηγείτε τη διαφορά στο μερίδιο μεταξύ τηλεόρασης και ραδιοφώνου; Για παράδειγμα βλέπω ότι στην τηλεόραση, έχουμε το χειρότερο μερίδιο εκτός από το Ισραήλ, την Ουγγαρία και την Τουρκία. Στο ραδιόφωνο από την άλλη μεριά είναι αρκετές χώρες που είναι πίσω από εμάς.

Μια δεύτερη ερώτηση που έχει σχέση με αυτό που είπε ο κ. Βαρβαρίγος πιο πριν. Πρέπει να αγγίξουμε τα πάντα. Δεν βαίνουν όλα καλώς. Μπορεί να χρειάζεται αναβάθμιση. Ποιος είναι ο ρόλος των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών στη νέα εποχή; Πώς τον οραματίζεστε;

Και μια τρίτη παρατήρηση. Είπατε για τις διάφορες πληροφορίες κύριε Υπουργέ που έρχονται «ανεξέλεγκτα». Το πιο σημαντικό «αντίβαρο» στην πληροφορία, ξέρετε καλύτερα από μένα, είναι η τέχνη. Δώστε σημασία εκεί και νομίζω θα πάμε καλύτερα στο μέλλον. »

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply