Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας: Ενημέρωση

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και έντονος προβληματισμός από τους αμπελουργούς στη χθεσινή ημερίδα αμπελουργίας στον Ωρωπό:

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες 9 Αυγούστου, στον Ωρωπό Πρέβεζας η ημερίδα για την αμπελουργία που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού “το Ζάλογγο” με τη βοήθεια και της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί αφ’ ενός έγινε αναφορά στην τεχνική της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης και αφ’ ετέρου παρουσιάστηκε η νομοθεσία (εθνική και κοινοτική) που διέπει την αμπελουργία. Πάνω στο τελευταίο εκφράστηκε και ο έντονος προβληματισμός και η αγωνία των αμπελουργών της Πρέβεζας για τη νομιμότητα των αμπελιών τους και τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία στην καλλιέργεια των οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των αμπελουργών κ. Δημήτρης Σιώζος, ο οποίος έκανε μία σύντομη τοποθέτηση για την κατάσταση της αμπελοκαλλιέργειας στην Πρέβεζα, ενώ συγχρόνως εξέφρασε και τα παράπονα των αμπελοκαλλιεργητών προς την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για παραλείψεις και λάθη κατά το παρελθόν που οδήγησαν πολλούς παραγωγούς σε παράνομες φυτεύσεις μετά το 1998, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξασφαλίσουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης.

Σύντομη παρέμβαση έκανε στο σημείο αυτό ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιάννης Αυγέρης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι η Υπηρεσία κάνει ό,τι μπορεί, σε συνεργασία και με το Υπουργείο, προκειμένου αφενός να καταγράψει με ακρίβεια και αξιοπιστία την υφιστάμενη κατάσταση στο Νομό και αφ’ ετέρου να βοηθήσει τους παραγωγούς να αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης και καλλιέργειας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης:

Ο κ. Κώστας Μπακασιέτας, Γεωπόνος και φυτωριούχος αμπέλου, παρουσίασε την τεχνική της αμπελοκαλλιέργειας με όλες τις παραμέτρους που την διέπουν (κλίμα, έδαφος, επιλογή ποικιλίας, επιλογή υποκειμένου, πυκνότητα φύτευσης, σύστημα μόρφωσης και καλλιεργητικές πρακτικές όπως κλάδεμα, βλαστολόγημα, κορυφολόγημα, αραίωση φορτίου κλπ.)

Ο κ. Δημήτρης Σκουτέλας, Οινολόγος, παρουσίασε την τεχνική της οινοποίησης, λευκής και ερυθρής, και τους παράγοντες που επηρεάζουν την τελική ποιότητα του κρασιού. Αναφέρθηκε επίσης και στην τεχνική της απόσταξης των στέμφυλων για την παρασκευή τσίπουρου.

Ο κ. Διονύσης Γραμματικός, προϊστάμενος του Τμήματος Αμπελουργίας του ΥΠΑΑΤ, παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο, ελληνικό και κοινοτικό, που διέπει την αμπελοκαλλιέργεια. Κρίσιμο χρονικό σημείο για την αμπελουργία αποτελεί το έτος 1998, γιατί από το έτος αυτό και μετά απαγορεύτηκαν οι νέες φυτεύσεις αμπελώνων, με εξαίρεση τους παραγωγούς που εξασφάλιζαν δικαιώματα φύτευσης λόγω ένταξής τους σε διάφορα προγράμματα (εκρίζωσης, αναδιάρθρωσης αμπελώνων, νέων γεωργών κλπ.)

Στη συνέχεια σύντομη παρέμβαση έκανε και η κ. Ελένη Αγγέλου, υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ, η οποία παρουσίασε στοιχεία για το αμπελουργικό μητρώο. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αγγέλου, στην Π.Ε. Πρέβεζας υπάρχουν 240 καταγεγραμμένοι παραγωγοί με 480 στρέμματα αμπελώνα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply