ΣΥΡΙΖΑ: “Το βίαιο κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και τα σχέδια για διαθεσιμότητες – απολύσεις του προσωπικού τους βλάπτουν σοβαρά την Ψυχιατρική Περίθαλψη”

ΣΥΡΙΖΑΣτην κινητοποίηση των εργαζομένων του ΨΝΑ και του Δρομοκαΐτειου, που έγινε την Τρίτη 29 Οκτώβρη στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στο επιχειρούμενο βίαιο κλείσιμο των ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και στα σχέδια για διαθεσιμότητες του προσωπικού, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του Βουλευτή Ιωαννίνων και υπεύθυνου για τα ζητήματα των πολιτικών στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, Χρήστου Μαντά.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης και την συνάντηση με την υφυπουργό κ. Ζ. Μακρή, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, ο Χρήστος Μαντάς δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις που βρίσκονται προ των πυλών.

Είναι φανερό από τη συνολική πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης και στο χώρο της ψυχικής υγείας, ότι ο προσανατολισμός όλων των κινήσεων, ανεξάρτητα το πώς αυτές «βαφτίζονται» κάθε φορά, είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης των δημόσιων δομών της ψυχιατρικής περίθαλψης. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά ότι στον ευαίσθητο χώρο της Ψυχικής Υγείας, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους. Αυτές είναι κυρίως η δημιουργία εναλλακτικών δομών καθώς και η συναίνεση και συνεργασία με τις υπεύθυνες θεραπευτικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε συζήτηση για διαθεσιμότητες του έμπειρου προσωπικού των Δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στις fast track «επιχειρήσεις» κλεισίματός τους, που θα δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους, ιδιαίτερα για την επάρκεια της ψυχιατρικής εφημερίας του Λεκανοπεδίου, που ως γνωστόν καλύπτει και άλλες περιοχές της χώρας.

Θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους φορείς ώστε να υπερασπιστούμε τους Δημόσιους φορείς ψυχιατρικής περίθαλψης και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές, με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση και τη δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου ψυχιατρικών υπηρεσιών, δημόσιων και δωρεάν, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους.

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply