Συμμετοχή Περιφερειάρχη στη σύσκεψη για ΕΣΠΑ

Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου στην Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση των μεγάλων έργων που εκτελούνται με τις συμβάσεις παραχώρησης, να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αντιμετωπιστούν προβλήματα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που έχουν προκύψει από την υλοποίηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφερόμενος στη σύσκεψη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε γίνεται αγώνας, ώστε μέσω του ΕΣΠΑ να λυθούν προβλήματα για τις Περιφέρειες, τις υποδομές, το περιβάλλον, να προχωρήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα έργα παραχώρησης και να βρεθούν χρήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα τους δώσουν μια ανάσα.»

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο αυτό, 1,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ θα δοθεί ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικό ποσό 6 δις ευρώ για να συνεχιστούν τα έργα παραχώρησης και πεντακόσια (500) εκ. ευρώ θα δοθούν για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με τον Υπουργό να είναι θετικός, ώστε η διαχείριση να γίνεται από τις Περιφέρειες και για όσες δεν μπορούν από τις Τράπεζες.

Το Π.Ε.Π. Ηπείρου για τις Μ.Μ.Ε. θα διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ισχύει το αρχικό κατοχυρωμένο ποσό και όσα έχουν ειπωθεί για την υπερδέσμευση.

Επίσης μετά από αίτημα μας, οι πόροι για την κάλυψη υποχρεώσεων του «ΘΗΣΕΑ» θα αναζητηθούν από άλλες πηγές των τομεακών προγραμμάτων (ΥΠΕΡΡΑ κ.α.) και εφόσον τα έργα έχουν τις προδιαγραφές ΕΣΠΑ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των έργων παραχώρησης, ειδικότερα της Ιόνιας Οδού επιδιώκοντας την επέκταση της μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα».

* Χθες (24/11/2011) ο Περιφερειάρχης μετέβη στην Καστοριά, όπου συμμετείχε στην Επιτροπή Παρακολούθησης της πρωτοβουλίας INTERREG Ελλάδος – Αλβανίας.

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply