Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τα Ελευθέρια – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δημαρχείο ΙωαννίνωνΜε ένα επταήμερο ιδιαίτερων και ξεχωριστών εκδηλώσεων θα τιμηθεί φέτος η επέτειος των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα βέβαια θα ξεδιπλώνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με σημαντικά συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες, περιοδικές εκθέσεις αλλά κι άλλες δράσεις που έχουν αποφασιστεί από το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο κι άλλους φορείς της περιοχής. Τις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 21 Φεβρουαρίου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Η φετινή επέτειος είναι ορόσημο για τα Γιάννινα. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής. Εκατό χρόνια από τη θυσία του Μπιζανίου. Ο εορτασμός αυτός θα πρέπει να αποτελέσει για όλους μας την ευκαιρία να αναλογιστούμε όσα έγιναν και να οραματιστούμε τα Γιάννινα του μέλλοντος. Είναι η αφορμή για να ανοίξουμε νέες συνεργασίες και να δρομολογήσουμε συνέργειες.

Η επέτειος αυτή γιορτάζεται μέσα σε ένα βαρύ κλίμα το οποίο απορρέει από την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα μας υποχρεώνει να ορίζουμε πλέον ως κυρίαρχη προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης και στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Έχουμε υποχρέωση όμως να ατενίζουμε τα επόμενα χρόνια με αισιοδοξία και να δημιουργούμε σήμερα εκείνες τις υποδομές που θα διασφαλίσουν πορεία ανόδου και εξωστρέφειας για τα Γιάννινα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι βασικός στόχος των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι να αναδείξουν ιστορικά γεγονότα αλλά και να καταδείξουν ότι η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι γεγονός που ξεπερνά κατά πολύ την τοπική εμβέλεια.

«Με το φετινό πρόγραμμα επιχειρούμε να αναδείξουμε αυτή, την ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία που είχε η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Για μας αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπως και η παρουσίαση των αναμνηστικών γραμματοσήμων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Και βέβαια αποτελούν κορυφαία στιγμή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έργου του Κώστα Βαρώτσου στην τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Κάστρου σε πλατεία Μίωνος Μάτσα, τα οποία θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

– Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013:
Έναρξη έκθεσης ζωγραφικής με θέμα: «Οι Ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913» και έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Η Απελευθέρωση της Ηπείρου 1912-1913» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων.

– Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013:
20.30: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Β. Πυρσινέλλας) έργα των Τζοακίνο Ροσίνι, Λουίτζι Μπάσι, Τζουζέπε Βέρντι και Παύλου Καρρέρ. Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Βράνος, Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

– Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013: «Μπιζάνιος Δρόμος 2013»:
11.00: Εκκίνηση από το Μπιζάνι
12.45: Απονομή επάθλων στους νικητές του Μπιζανίου Δρόμου στην Κεντρική Πλατεία

– Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013:
12.00: Δοξολογία στον Iερό Nαό Aγίου Nικολάου Tσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Hρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων» (Δήμος Δωδώνης).

– Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013:
10.30: Επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου:
– Τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση
– Αναπαράσταση παράδοσης οχυρών Μπιζανίου από την VIII Μεραρχία
11.45: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων:
– Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου
20.00: Απονομή Χρυσού Μεταλλίου Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών και στην VIII Μεραρχία Ηπείρου – Κατσιμήτρος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και
-Στρατιωτικά εμβατήρια και τραγούδια εποχής 1912-1913 στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (ΖΠΑ)

– Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013:
09.15: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 (Χάνι Εμίν Αγά)
– Αναπαράσταση της πρότασης του Εσάτ Πασά για την παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων από την VIII Μεραρχία
11.00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων (Ιωάννινα)
12.15: Τελετή προς τιμή των «έξι παλληκαριών, των πεσόντων στο Λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης
12.30: Εγκαίνια έκθεσης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Κάρολο Παπούλια με τίτλο «Το ψωμί» του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη,στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου
13.10: Αποκαλυπτήρια από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Κάρολο Παπούλια γλυπτού έργου του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Κυπαρίσσι» κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Κάστρου σε «πλατεία Μίνωος Σ. Μάτσα». Το γλυπτό είναι δωρεά της οικογένειας Μάκη Μάτσα εις μνήμη του πατέρα τους Μίνωος Μάτσα. Πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο
18.50: Πέρας προσέλευσης επισήμων και κοινού
19.00: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια
– Xαιρετισμός Δημάρχου Iωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου
– Xαιρετισμός Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημητρίου Γιωτίτσα
– Ομιλία από τον ποιητή κ. Μιχάλη Γκανά με θέμα: «Λόγος πολυφωνικός για τα Γιάννενα τα ελεύθερα, τα γυάλινα και τα μαλαματένια»
– Εισαγωγή στην όπερα «Ναμπούκο» του Βέρντι από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών
20.00: Ξενάγηση στην έκθεση: «H απελευθέρωση των Iωαννίνων όπως αποτυπώθηκε στον τύπο της εποχής» από το ιστορικό αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

– Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013:
07.00: Εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας
10.30: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων
11.05: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Κάρολο Παπούλια
11.45: Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας
19.00: Εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων»
21.00: Πανηγυρική συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, τη χορωδία Αρμονία της Πρέβεζας, τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου. Διδασκαλία χορωδίας: Βαλεντίν Στεφάνοφ Μουσική Διεύθυνση: Φοίβος Παπαδόπουλος Έργα: Β. Α. Μότσαρτ, Τζ. Βέρντι, Γκ. Φρ. Χαίντελ, Λ. Βαν Μπετόβεν

– Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013
10.30: Παρουσίαση αναμνηστικών γραμματοσήμων «Εθνικά Ιστορικά Γεγονότα – 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων» από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππο Φίλιο και τον ειδικό Σύμβουλο Φιλοτελισμού – ΕΛΤΑ κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, στο Κεντρικό Δημαρχείο (γραφείο Δημάρχου)

ΤΟΠΙΚH ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΜΑΝΩΛIAΣΣΑΣ (ΘEΣΗ «ΕΙΚΟΝIΣΜΑΤΑ»):
– 12.00: Εκδήλωση Μνήμης
– Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
– Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Μανιατών

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚO ΚEΝΤΡΟ, ΑΙΘΟΥΣΑ «Β. ΠΥPΣΙΝΕΛΛΑΣ»:
19.00: – Ομιλία από τον κ. Σαράντο Καργάκο, ιστορικό-συγγραφέα με θέμα: «Η Συμβολή των Μανιατών στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Ηπείρου»
– Προβολή ιστορικής ταινίας, δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους Μανιατών. Επιμέλεια-Συντονισμός: Ελένη Κούβαρη, Φιλόλογος – υπ.διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ EKΔHΛΩΣEIΣ:
– 13 Φεβρουαρίου 2013:
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚO ΜΟΥΣΕIΟ «ΚΩΣΤΑΣ ΦΡOΝΤΖΟΣ»:
19.00: Eγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Aπό τον επίσημο εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου (1975-2012) με τον φακό του Γιάννη Mπράτη»

– 18 Φεβρουαρίου 2013:
ΑIΘΟΥΣΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚOΠΟΥ ΣΠΥΡIΔΩΝΟΣ (ΖΠΑ):
18.45: Ομιλία από τον κ. Αθανάσιο Δάλλα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδας με θέμα: «Βαλκανικοί Πόλεμοι – Η συμβολή των Ελληνίδων στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου». Προλογίζει η υπεύθυνη της ομάδας συνεργασίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Ιωαννίνων κυρία Υβόννη Σακκά

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚO ΚEΝΤΡΟ, ΑΙΘΟΥΣΑ «Β. ΠΥPΣΙΝΕΛΛΑΣ»:
20.15: «Παλιά Γιαννιώτικα τραγούδια» με τη χορωδία Aγίας Mαρίνης.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply