Ομιλία Χ. Μαντά στη συνεδρίαση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 συνεδρίασε στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, που έχει γνωμοδοτικό ρόλο, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής», με τη συμμετοχή του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστου Μαντά.

Ο Χρήστος Μαντάς αναφέρθηκε αρχικά στη δυσλειτουργία και την πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου των Περιφερειών επισημαίνοντας πως όλα είναι θέμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών κάνοντας σαφές πως, ενώ σε κάποια να μπορεί να υπάρχει συμφωνία ως διαπιστώσεις, από την πλευρά των εκπροσώπων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα υπάρχει οπτική ανατροπής αυτών των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα και έχουν φέρει σε πολύ δυσμενή κατάσταση τη χώρα και το λαό μας.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν θα πρέπει να είναι η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ και η αποτελεσματικότητά τους μέχρι στιγμής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης η οποία δέχεται ένα συντριπτικό πλήγμα όσον αφορά στην παραγωγική της συγκρότηση, φέροντας ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, την ηγετική δύναμη στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας με ιδιαίτερη σχέση με την παραγωγή και την τοπική κοινωνία, που πλέον έχει αφεθεί στην τύχη της προς όφελος της κερδοφορίας κάποιων ιδιωτών.

Αναφέρθηκαν και άλλα Πανηπειρωτικά προβλήματα όπως το φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, για το οποίο όλη η τοπική κοινωνία ανεξαρτήτως κόμματος είναι αντίθετη στην κυβερνητική επιλογή και ίσως υπάρξει μια καλή εξέλιξη ως προς αυτό, διαφορετικά θα καταστραφεί ένας πραγματικός πλούτος που είναι το ποτάμι του Άραχθου.

Τέλος ο Χρήστος Μαντάς εξέφρασε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά στη μεθοδολογία της Επιτροπής αμφιβάλλοντας για το κατά πόσον μπορεί να συμβάλλει με κάποιες προτάσεις ή κάποιες κατευθύνσεις γνωρίζοντας πάντα ότι είναι μόνο γνωμοδοτική, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Η ουσία είναι ότι εάν κάπου συγκλίνουμε, τουλάχιστον όσον αφορά στη διαπίστωση συγκεκριμένων προβλημάτων, θα έχει κάποιο πιθανόν νόημα στο να επηρεάζει αυτή η επιτροπή συγκεκριμένες πολιτικές». Κλείνοντας ανέφερε ότι «σε συνθήκες κατάρρευσης της περιφέρειας και των δήμων πρώτα από όλα, θεσμών πολύ ουσιαστικών που είναι σε άμεση σχέση με τον πολίτη, οφείλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με δίκαια αιτήματα, τα οποία αφορούν την καθημερινή λειτουργία».

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply