Κινητοποιήσεις για το ΤΕΙ Ηπείρου

Δελτίο τύπου σχετικά με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/10/2011 στην γέφυρα Άρτας και ώρα 10:00 π. μ. από τον σύλλογο σπουδαστών Σ.ΤΕ.Γ.:

«« Η ταφόπλακα του ΤΕΙ Ηπείρου:

Κείμενο ένδειξης διαμαρτυρίας και αντίθεσης με το νέο Νόμο – Πλαίσιο, που πλήττει και κατακερματίζει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την επερχόμενη υπολειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου.

Με τον νέο νόμο έκτρωμα για την παιδεία, τον οποίο η κυβέρνηση, αλλά και όλοι όσοι δέχτηκαν «νύχτα» να τον ψηφίσουν, θέλησαν να φιμώσουν την γενιά μας υποβαθμίζοντας έτσι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με αυτό το κείμενο θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη δυσαρέσκεια μας προς τα ψηφίσματα του νομοσχεδίου αυτού και να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες της Άρτας για τον αντισυνταγματικό και δυσλειτουργικό αυτόν νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε νύχτα.

– Διαχωρίζει ξεκάθαρα τα ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια με όρους υποτιμητικούς, αφαιρώντας μία σειρά ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών που έχουν κερδηθεί με τους Νόμους 2916/01 και 3549/07.
– Επιτρέπει την εισαγωγή χιλιάδων αποφοίτων ΙΕΚ παρότι ακόμα και σήμερα εκκρεμεί η έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων σε πολλές ειδικότητες ΤΕΙ.
– Φιμώνει τους σπουδαστές γιατί τους ενοχλεί η παρεμβατικότητα τους, εκμηδενίζοντας την «ενοχλητική για αυτούς» εκπροσώπηση των σπουδαστών στα όργανα συν-διοίκησης.
– Επιβάλλει εξαντλητικά όρια σπουδών που εξωθούν τους σπουδαστές στην αποχώρησή τους από τα Ιδρύματα χωρίς λήψη πτυχίου.
– Δεν μας δίνει τη δυνατότητα για διοργάνωση Αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ενώ δεν μας επιτρέπει την πραγματοποίηση Διδακτορικών στα ΤΕΙ.
– Επιτρέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων με μοναδικό κριτήριο αν είναι ωφέλιμα για την οικονομία.
– Μειώνει συνεχώς την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων οδηγώντας τα σε τέλμα.
– Επιτρέπει τη συμμετοχή μελών των Επιμελητηρίων στο Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Αρχής και στην Επιτροπή Πιστοποίησης Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών, εξυπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα συντεχνιακά συμφέροντα των οποίων παραμένει δέσμια το μέλος του ΤΕΕ κα. Διαμαντοπούλου.
– Θέτει εν αμφιβόλω τη Δωρεάν Σίτιση και Στέγαση.
– Καθορίζει μέγιστο αριθμό εξέτασης στα μαθήματα.
– Επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του δημοσίου χαρακτήρα των ΤΕΙ.
– Καταργεί το άσυλο ιδεών.
– Καταργεί τα σύγχρονα συγγράμματα.
– Εξισώνει τα πτυχία μας με αυτά των ΙΕΚ και των ΚΕΣ, μιας που μιλάει ξεκάθαρα για διετής και τριετής προγράμματα σπουδών.

Και σαν μην έφταναν αυτά συνεχίζουν ακάθεκτοι την πλήρης απαξίωση των ΤΕΙ, με αποφάσεις που δημιουργούν δυσλειτουργίες στα τμήματα μας.

Δραματικά μείωση ΕΚΤ, ΕΚΠ προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα των εξαμήνων. Συνεχίζει στη λογική της λειτουργιάς των τμημάτων με τα μονά και τα ζυγά εξάμηνα.

Με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνει τους φοιτητές να παραμένουν επιπλέον στην πόλη όπου σπουδάζουν χωρίς να διδάσκονται, δυσκολεύοντας έτσι τις σπουδές τους αλλά και τη σύγχυση όπου προκύπτει από τη νέα δομή των προγραμμάτων σπουδών επιβαρύνοντας τους, οικονομικά.

Ζητάμε από όλους τους πολίτες της ΑΡΤΑΣ να υποστηρίξουν την όποια δράση μας και κινητοποίηση πραγματοποιηθεί. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και κόστος ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος που μας θυσιάζει στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων και της συναίνεσης. Αλώστε εμείς σαν νέοι δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά. Μας τα έχουν στερήσει από μας για μας!

Η γενιά μας βαρέθηκε να ανέχεται τις παθογένειες, τα λάθη και τις παραλείψεις της γενιάς του πολυτεχνείου. Ως εδώ!
Η πλήρης απαξίωση των σχολών και τμημάτων των ΤΕΙ και ειδικά της ΑΡΤΑΣ θα τα οδηγήσουν στο κλείσιμο ή την κατάργηση αυτών.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! »»

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply