Καπνιστές «μιάσματα»

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Τώρα που σταμάτησε η δίωξη των ανθρώπων για τις ιδέες τους άρχισε η δίωξη για τις συνήθειες τους. Τα «μιάσματα» της κοινωνίας πλέον δεν είναι οι αριστεροί αλλά οι καπνιστές. Αυτή η προσπάθεια ενοχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται οι καπνίζοντες με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Λες και το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος που διατρέχουν οι άνθρωποι. Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που μας πασάρουν είναι ακίνδυνα; Ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε είναι ακίνδυνος; Ποιος τα ελέγχει αυτά; Όσο τα κέρδη είναι υψηλά, κανείς! Η υποκρισία δεν αντέχεται!

Βεβαίως και πρέπει να απαγορευτεί, με τα σκληρότερα μέτρα, το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Εκεί όπου δεν υπάρχει η επιλογή της προσέλευσης. Βεβαίως και πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη αυτής της κακιάς συνήθειας. Αλλά όχι με δαπανηρές διαφημιστικές καμπάνιες (όπου «κάτι» περισσεύει για όλους) αλλά με σοβαρή αγωγή υγείας στα σχολεία. Αλλά αν μάθουν τα παιδιά μας να μην καπνίζουν θα χάσουμε και έσοδα! Ξέρει κανείς σε πόσο χρόνο πεθαίνει ένας καπνιστής; Ξέρουμε ότι το κάπνισμα επιβαρύνει σημαντικά και πολλές φορές «οριστικά» την υγεία μας. Αλλά «γεωμετρική πρόοδος» δεν υπάρχει. Γνωρίζουμε ότι ακόμα και το νερό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Αν πιεί κανείς πάνω από 20 λίτρα νερό μέσα σε μία ώρα τότε διαλύονται οι ηλεκτρολύτες του οργανισμού και ο θάνατος είναι βέβαιος! Για το αλκοόλ ούτε λόγος. Γιατί δεν το απαγορεύουν; Επειδή μυρίζει ωραία το μπέρμπον και δεν ενοχλεί τον διπλανό; Πόσους θανάτους έχουμε κάθε χρόνο στην άσφαλτο; Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι επειδή οδηγούσαν πάνω σε ελληνικό «εργολαβικό» δρόμο; Πόσοι έχασαν την ζωή τους επειδή την κατάλληλη στιγμή δεν έπιασαν σωστά τα φρένα, έχασαν την πρόσφυση τα λάστιχα ή τα σκασμένα αμορτισέρ έκαναν το αμάξωμα να «πλέει» ακυβέρνητο προς το θάνατο; Πόσοι από μας άλλαξαν λάστιχα, αμορτισέρ και έκαναν πλήρες σέρβις τον φετινό χειμώνα; Με τι λεφτά! Εδώ που οι θάνατοι είναι βέβαιοι δεν ιδρώνει κανένα αυτί!

Στην Πτολεμαΐδα οι άνθρωποι υποφέρουν από το τσιγάρο ή από τα απαρχαιωμένα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της συμπαθούς και μη προνομιούχου ΔΕΚΟ, ΔΕΗ; Με τα φυτοφάρμακα, τι γίνεται; Ο καρκίνος εκεί θερίζει. Δεν είδα ακόμη κάποια αυστηρή απαγόρευση και στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα. Η μαύρη λίστα που μας κλέβει τη ζωή είναι ατελείωτη. Έχει όμως μια συνισταμένη! Την ακατάσχετη κερδολαγνεία των ισχυρών!!! Η οποία οδηγεί στο θάνατο όχι μόνο τον πλανήτη αλλά και τους κατοίκους του! Μεγάλο θέμα.

Επανερχόμενος στα καθ’ ημάς, αναρωτιέμαι αν θα διενεργηθούν αντικαπνιστικοί έλεγχοι και στα κλειστά club των βορείων προαστίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του δημοτικού αστυφύλακα όταν βρεθεί μπροστά σε κάποιον πρώην συμβασιούχο που μόλις κατέστρεψε τα όνειρα του η απόφαση του Αρείου Πάγου και καπνίζει σε κάποια καφετέρια!!! Θα τον «γράψει» λέτε ή θα αρχίσει η πολυπόθητη επανάσταση από κει; Είμαστε περίεργος λαός! Μας κόβουν τους μισθούς και το ανεχόμαστε, μας κόβουν το τσιγάρο και επαναστατούμε!!! Ίσως έπρεπε να μας κόψει πρώτα το τσιγάρο το ΔΝΤ για να αντισταθούμε. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί ή και να αυξηθεί το καπνίζειν. Τα έσοδα είναι στο βάθος όχι η υγεία μας.

Τέλος, αν σε όλα τα προηγούμενα δεν υπάρχει επιλογή, για το κάπνισμα υπάρχει. Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε σε χώρους όπου υπάρχει καπνός! Και τέλος! Οι χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας δεν είναι δημόσιοι χώροι. Κάνεις δεν είναι υποχρεωμένος να πάει. Όταν ο άλλος χρεώνεται για μια ζωή για να ανοίξει ένα μαγαζί και επιλέγει να καπνίζει πρέπει να τον σεβαστούμε. Το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο! Το ποτό και ο καφές δεν είναι ανάγκη! Δεν σε υποχρεώνει κάποιος. Στο τέλος τέλος οι καπνιστές πληρώνουν πολλαπλάσιους φόρους απ΄ότι οι μη καπνιστές. Να μην έχουν ένα χώρο να «ασκούν» την κακιά τους συνήθεια; Αφήστε μας να πεθάνουμε μόνοι μας σαν τα μιάσματα!!!

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply