Ισλανδία, παράδειγμα προς αποφυγήν!!

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, αρχειονόμος

Παρακολουθώ αυτές τις μέρες τις καθυστερημένες ειδήσεις (τα κανάλια «ξεχνάνε» τέτοιου είδους παραδείγματα) από την Ισλανδία και αγανακτώ! Μεγαλύτερη αγανάκτηση με πιάνει όταν βλέπω τον καημένο πρώην πρωθυπουργό τους (δεν ξέρω και το όνομα του) να σύρεται στα δικαστήρια! Να λοιδορείται σαν κοινός εγκληματίας. Τι έκανε ο άνθρωπος; Το παραμύθι έφαγε, των αγορών, για μια γρήγορη ανάπτυξη, αυτό είναι όλο. Προσπάθησε να κάνει ένα οικονομικό θαύμα στη μικρή αυτή χώρα και τελικά του γύρισε μπούμερανγκ γιατί ως γνωστόν πλέον οικονομικά θαύματα στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό δε γίνονται!

Βάζω τον εαυτό μου στη θέση του και με πιάνει κατάθλιψη βλέποντας τους ομολόγους του στην Ελλάδα. Που όχι μόνο δε σύρονται στα δικαστήρια αλλά παρουσιάζονται και ως σωτήρες διεκδικώντας εκ νέου την ψήφο μας. Αλλά, βρε βλάκα Ισλανδέ, τι έκανες εσύ για τη χώρα σου και σου κακοφαίνεται τώρα η φυλακή; Δε πήρες ούτε ένα παράδειγμα από μια χώρα με δύο χιλιάδες χρόνια ιστορία. Παρέμεινες βάρβαρος Βίκινγκ! Έκανες εργοστάσια π.χ. για να διαχειριστείς την γεωθερμία. Έτσι κάνουμε; Πρώτα, βρε άσχετε, κάνουμε φορέα διαχείρισης του θερμοπίδακα και μετά βλέπουμε για το εργοστάσιο!!!

Έδωσες, ρε χαμένε, δάνεια για να ανανεωθεί ο στόλος των ψαροκάικων, για την αλιεία, της μοναδικής πηγής πλούτου σου, τον μπακαλιάρο! Πού ήταν οι αναρίθμητες υπηρεσίες για να εκδώσουν το δάνειο και την άδεια στον ψαρά; Τον άφησες να κάνει ένα σπιτάκι με το δάνειο και να πάρει και ένα θηρίο 4×4; Κάλεσες μερικούς αλβανούς ή πακιστανούς να του στελεχώσουν το ψαροκάικο; Αντί να του δώσεις ένα ζεστό γραφειάκι στον Ο.ΛΗ.Ρ. (Οργανισμός Λιμένος Ρέκιαβικ) και να περιμένει στην αποβάθρα το λαθρομετανάστη να του φέρει την ψαριά, τον άφησες να βολοδέρνει μες τα κύματα. Καλά να πάθεις τώρα.

Διάβασε και λίγο νεότερη ελληνική ιστορία, μάθε λίγο μπαλίτσα αγόρι μου και μετά κάνε τον πρωθυπουργό! Αγανακτισμένος είμαι και με τον νυν πρωθυπουργό της Ισλανδίας! Βάρβαρος, αμόρφωτος και αυτός! Ποιος σου είπε ρε φίλε ότι βάζουμε έναν πρώην πρωθυπουργό στη φυλακή; Για τον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών δεν έχεις ακούσει ποτέ; Ότι οι πολιτικοί πάνε σπίτι τους και όχι στη φυλακή δεν άκουσες ποτέ; Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής;

Όσο και αν φωνάζουμε εμείς οι δημοκράτες Έλληνες εσείς οι βάρβαροι ισλανδοί δεν ακούτε τίποτα! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διέγραψες μονομερώς μεγάλο μέρος του εξωτερικού σου χρέους, δε μείωσες τους μισθούς και τις συντάξεις, κούρεψες τα δάνεια των πολιτών, κρατικοποίησες τις τράπεζες και υποτίμησες και το εθνικό σου νόμισμα!!!

Πλάκα μας κάνεις; Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές που θέλουν τη χρεοκοπία και τη διάλυση της χώρας! Τι θα κάνεις τώρα με τις εισαγωγές σου; Μόνο μπακαλιάρο θα τρώτε; Φάρμακα, πετρέλαιο, αγροτικά προϊόντα; Πού θα τα βρεις; Εδώ εμείς έχουμε απ’ όλα και δε τολμάμε να ζητήσουμε ούτε αυτά που μας χρωστάνε όχι να διαγράψουμε και εξωτερικό χρέος!

Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμά σου, βάρβαρε ισλανδέ, θα πρέπει η βουλή να μετακομίσει στον κορυδαλλό και οι αγορές να κλαίνε με μαύρο δάκρυ! Βρε αμόρφωτε Ισλανδέ για να βγάλεις τη χώρα σου από το αδιέξοδο έπρεπε να απευθυνθείς στις αγορές, αυτές ξέρουν! Θα σου έδιναν νέα δάνεια για να ξεπληρώσεις τα παλιά, θα έκοβες τα εισοδήματα του λαού σου, θα παραχωρούσες την εκμετάλλευση της μοναδικής πηγής πλούτου σου σ’ αυτούς και σε 50 χρόνια θα ξανάφτανες το εξωτερικό σου χρέος εκεί που το παρέλαβες και μετά πάλι από την αρχή!

Θα είχες ένα εξαθλιωμένο λαό, θα είχες τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και θα σε είχαν και για σωτήρα στη χώρα σου! Αλλά που να τα ξέρεις αυτά; Διάβασες ποτέ έστω και ένα κείμενο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ; Εμείς σου μάθαμε ρε τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική συνείδηση και συ κάνεις τα πάντα για να καταρρεύσουν όλα!!!

Που πας χωρίς ημετέρους ρε καραμήτρο… Και μ’ αυτόν τον ανορθόδοξο, αντιλαϊκό δρόμο της χρεοκοπίας ο Ισλανδός κατάφερε ανάπτυξη 2,4%!!! Ενώ εμείς με όλα τα εχέγγυα, με πλουτοπαραγωγικές πηγές, με σωτήρες, με πολιτικές που έσωσαν τη χώρα τόσες φορές από τη χρεοκοπία, έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, άστεγους και μισθούς πείνας!!! Ορέ, τι δεν κατάλαβα καλά;

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply