Θ. Οικονόμου: “Στοπ στα υποκριτικά δάκρυα των Γερμανών”

Θ. ΟικονόμουΤο ρεπορτάζ της περιβόητης Bild αναφορικά με τα Γιάννενα εντάσσεται στην προεκλογική φιέστα της Μέρκελ και την προσπάθεια να φανεί ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξει μέριμνα για την ανεργία των νέων. Έστω και έτσι, όμως, αναδεικνύεται σ’ ένα σημαντικό μέσο το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας.

Η ανεργία των νέων συνανθρώπων μας είναι ένα πρόβλημα που διατρέχει κάθετα και οριζόντια τον κοινωνικό ιστό και η αντιμετώπισή της δεν λύνεται ούτε με λόγια, ούτε με διακηρύξεις. Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει να υπάρξει αναπροσανατολισμός πόρων του ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις υποστήριξης των ανέργων. Όμως, νια να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση των αρμόδιων υπουργείων και των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ και διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα πρόσθετα ακόμη την ανάγκη να υπάρξει πίεση στις τράπεζες να διαθέσουν άμεση ρευστότητα στην αγορά τώρα που προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση. Φυσικά χρειάζεται ανασύνταξη του παραγωγικού μας ιστού μέσω και της δημιουργίας ενός γιαννιώτικου αναπτυξιακού σχεδίου. Μέχρι τότε, όμως, πρέπει η λιτότητα να χαλαρώσει και να υπάρξει στοιχειώδης αύξηση της κατανάλωσης. Γι’ αυτό είναι πέρα για πέρα υποκριτικό το άρθρο της Bild που από τη μια στηρίζει τη Μέρκελ που έδωσε εκατοντάδες δις στις τράπεζες και μόλις 6 για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και δεν λέει τίποτα για το γεγονός ότι με αυτές τις πρακτικές η λιτότητα συνεχίζεται. Και προφανώς η παρατεταμένη λιτότητα αυξάνει την ύφεση και την ανεργία. Οι άνεργοι δεν έχουν ανάγκη από ψεύτικο οίκτο. Έχουν ανάγκη από πρακτικά μέτρα. Καμιά ολιγωρία δεν δικαιολογείται.

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply