Θ. Οικονόμου για μετακινήσεις των ΑμΕΑ

Συναντήσεις με τον Γ.Γ Κοινωνικής Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, κ. Γ. Κατριβάνο, τον Πρόεδρο των Αστικών ΚΤΕΛ, κ. Σ. Μουστακλή, και τον Πρόεδρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, κ. Γ.Γκίκα, είχε ο Θανάσης Οικονόμου για το θέμα που έχει προκύψει με τις μετακινήσεις των ΑμΕΑ.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις και την πληροφόρηση του κ. Οικονόμου, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι προσωρινό, καθώς όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να βρουν λύση σε πνεύμα διαλόγου αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις ευαισθησίες ειδικών ομάδων πολιτών, όπως ΑμΕΑ, στρατιώτες, μαθητές, κ.α.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το ποσό σύμβασης των 13 εκ. ευρώ που προτείνει το Υπουργείο Υγείας θα γίνει αποδεκτό και από τα αστικά ΚΤΕΛ εντός των επόμενων ημερών, καθώς τα υπεραστικά αποδέχονται ήδη τη συμφωνία. Σε αυτό, συμβάλλει και η διαβεβαίωση του κ. Κατριβάνου ότι το υπουργείο δεσμεύεται να δοθούν άμεσα τα έξοδα για μετακινήσεις που οφείλονται για το 2010 καθώς και για το 2011, που για το νομό μας αγγίζουν περίπου τις 250.000 ευρώ για τα αστικά και 150.000 ευρώ για τα υπεραστικά. Μία μη υπογραφή της σύμβασης, θα οδηγήσει στη λύση της επιδότησης κατ’ αποκοπή, ώστε να αντιστοιχεί η επιδότηση με τον ακριβή αριθμό των ατόμων που εξυπηρετούνται.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι για το θέμα των μετακινήσεων των ΑμΕΑ, θα πρέπει να αναζητηθούν προγράμματα και λύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των λεωφορείων αλλά και του αστικού σχεδιασμού, ώστε να κατοχυρωθεί στην πράξη το δικαίωμα στην ίση μετακίνηση. Άλλωστε, το υπουργείο Εσωτερικών πολύ σύντομα θα εκπονήσει το πρόγραμμα «Συγκοινωνία» για να αναπτυχθεί ο σχετικός διάλογος και με τους Δήμους. « Πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι, να εντάξουν στον σχεδιασμό τους διευκολύνσεις για όλα τα εμποδιζόμενα άτομα. Η ανάγκη για ένα σύστημα μεταφορών και βατής πρόσβασης που να αφορά τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, έγκυες, μικρά παιδιά σε καροτσάκια, είναι προφανής», κατέληξε ο Θανάσης Οικονόμου.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply