Ερώτηση 40 βουλευτών Ν.Δ. για τον έλεγχο εμβασμάτων πολιτικών προσώπων

Ν.Δ.Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσαν 40 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αντώνης Μπέζας, σχετικά με τον έλεγχο σε εμβάσματα εξωτερικού, Ελλήνων πολιτών που ασκούσαν το χρονικό διάστημα 2010-2012 εκτελεστική ή νομοθετική εξουσία, αλλά και σε πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα τα τελευταία 10 έτη.

Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν συγκεκριμένα:

«« Είναι γνωστό ότι για να ανακτηθεί πλήρως η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενδυναμωθεί η συνδετική σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και Πολιτών, επιβάλλεται να πειστούν όλοι οι Έλληνες ότι, όσοι χειρίστηκαν στο παρελθόν το δημόσιο χρήμα το έκαναν με όρους διαφάνειας, διαχειριστικής αποτελεσματικότητας και αίσθηση πατριωτικής συνείδησης. Είναι αυτονόητο ότι όσοι δεν ακολούθησαν το παραπάνω τρίπτυχο, είναι ακατάλληλοι για δημόσια αξιώματα και ελεγκτέοι από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Οι δε αποδεδειγμένα παρανομήσαντες πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και αυστηρά.

Επειδή στην κοινωνία συζητούνται πολλά, αναφορικά με την εξαγωγή μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, μέσω ελληνικών τραπεζών, την ώρα που η χώρα βυθιζόταν στην οικονομική κρίση, από πρόσωπα που συνδέονταν επαγγελματικά με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος ή, ένεκα του αξιώματός τους, διέθεταν προνομιακή πληροφόρηση.

Απαντήσεις στο τεράστιο ζήτημα της εξαγωγής ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε τράπεζες της αλλοδαπής, από πρόσωπα που εμπλέκονται στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της χώρας μας, κατά το επίμαχο διάστημα της χρονικής περιόδου 2010-2012, δεν έχει λάβει ακόμη ο ελληνικός λαός.

Επειδή εκτιμάμε ότι η υπόθεση της αναζήτησης παρανομούντων ελλήνων φορολογουμένων που αναφέρονται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, κινδυνεύει να περιοριστεί μόνο στις τυχόν ευθύνες του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ελέγχεται για την συγκεκριμένη δράση του από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Επειδή η μοναδική λίστα με πρόσωπα που μετέφεραν χρήματα στην αλλοδαπή αφορά μόνο μία τράπεζα, την HSBC και αφορά χρονικό διάστημα προγενέστερο της εφαρμογής των μνημονίων.

Ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών να πληροφορήσει το Σώμα και δια αυτού τον ελληνικό λαό:

1.Ειδικότερα, έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος, κατόπιν σχετικής διασταύρωσης, σε εμβάσματα Ελλήνων πολιτών πού ασκούσαν το χρονικό διάστημα 2010-2012 εκτελεστική ή νομοθετική εξουσία, αλλά και σε πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα τα τελευταία 10 έτη; Συγκεκριμένα, έχει διεξαχθεί έλεγχος αν υπάρχει αριθμός εμβασμάτων τα έτη 2010-2012, που ανήκουν σε μέλη Υπουργικών Συμβουλίων, Βουλευτές, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, Διοικητές και Υποδιοικητές Οργανισμών, Προέδρους, Διευθύνοντες Συμβούλους και λοιπά εκτελεστικά μέλη εταιρειών με συμμετοχή του Δημοσίου, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών και Δήμων, στελέχη Ανεξάρτητων Αρχών και λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους, που είχαν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα;

2.Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και αν ναι, ποια τα αποτελέσματά του από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με εξαγωγή χρηματικών εμβασμάτων;

3.Αν δεν έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχος έλεγχος, πώς εκτιμάται ότι θα μπορέσει η Πολιτεία να συλλάβει την εξαχθείσα στο εξωτερικό φορολογητέα ύλη από πρόσωπα που υποχρεούνται σε δήλωση «πόθεν έσχες» κατ’ έτος; »».

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply