Ερώτηση Χ. Μαντά για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών σις ΕΠΑΣ Ιωαννίνων

ΣΥΡΙΖΑΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: “Σοβαρές ελλείψεις καθηγητών ειδικοτήτων στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Ιωαννίνων”:

Ενώ διανύουμε το δεύτερο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς, απαράδεκτες συνεχίζουν να είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικοτήτων στην ΕΠΑΣ Ιωαννίνων.

Οι σχολές αυτές που λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο και κατά κύριο λόγο φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές υπολειτουργούν από την έναρξη του σχολικού έτους, με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν πλήθος διδακτικών ωρών, που φθάνουν τις 200 ώρες εβδομαδιαίως. Ταυτόχρονα και παρά την νομοθεσία παρίσταται ένας μόνο εργαστηριακός καθηγητής στα εργαστήρια, αντί των δύο που απαιτούνται.

Συγκεκριμένα και παρά τις συνεχόμενες αιτήσεις από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων για την πλήρωση των θέσεων με αναπληρωτές τα τμήματα των: α)Βοηθών Φυσικοθεραπευτών, β)Βοηθών Φαρμακείων, γ)Κομμωτικής Τέχνης και δ)Αισθητικής Τέχνης υπολειτουργούν.

Στα τμήματα αυτά σπουδάζουν περί τους 230 μαθητές οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους και οι της Β’ τάξης να μην πάρουν το πτυχίο τους, αν δεν προσληφθούν επειγόντως:
– 3 εκπαιδευτικοί ειδικότητας ΠΕ14-01 Ιατρών
– 1 εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ18-04 Αισθητικών
– 1 εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ18-25 Φυσικοθεραπευτών
– 3 εκπαιδευτικοί ειδικότητας ΤΕ01-19 Κομμωτικής
– 1 εκπαιδευτικός ειδικότητας ΤΕ01-20 Αισθητικής

Επειδή έχει ήδη συμπληρωθεί το πρώτο τετράμηνο εκπαιδευτικής διαδικασίας και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρονιά και εδικά οι μαθητές της Β τάξης να μην πάρουν το πτυχίο τους.

Επειδή οι νέοι και νέες μαθητές/τριες-εργαζόμενοι/ες θα βγουν στην αγορά εργασίας χωρίς να έχουν διδαχθεί επαρκώς το αντικείμενο που έχουν επιλέξει.

Επειδή απαιτείται η παρουσία 2 εκπαιδευτικών στα εργαστήρια για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και για την ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Θα προβείτε έστω και τώρα στην άμεση πρόσληψη των 9 αναπληρωτών που απαιτούνται για την αναγκαία και έννομη λειτουργία των 4 τμημάτων της ΕΠΑΣ Ιωαννίνων ή θα αδρανήσετε όπως πέντε μήνες τώρα απαξιώνοντας το θεσμό της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και ενισχύοντας τις αντίστοιχες ιδιωτικές Σχολές:
2.Tι άμεσα επιπλέον μέτρα θα λάβετε για την αναπλήρωση των 4000 απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας, ώστε οι μαθητές/τριες της και της Α και της Β τάξης των τεσσάρων τμημάτων της ΕΠΑΣ Ιωαννίνων να ανταποκριθούν εκπαιδευτικά, μορφωτικά και με εγκυρότητα στις απαιτήσεις της φετινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και να μην κινδυνεύσει η χρονιά τους;

Ο Ερωτών βουλευτής,
Χρήστος Μαντάς

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply