“Δημιουργία Ξανά”: Ανακοίνωση

Δημιουργία ΞανάΑνακοίνωση της «Δημιουργίας Ξανά»:

«« Ανεξάρτητη δικαιοσύνη τώρα! Άμεση εφαρμογή της συνταγματικής απαίτησης περί διάκρισης των εξουσιών

Κανείς δεν πείθεται ότι οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες γύρω από την επιλογή των ηγετών της Δικαιοσύνης έχουν σχέση με θέματα αρχών. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο καθένας από τους κυβερνητικούς εταίρους θέλει για μια ακόμα φορά να προωθήσει αυτούς που θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάζει. Να συνεχίσουν, δηλαδή, μια συνταγματική εκτροπή που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, ώστε η Δικαιοσύνη να είναι υποχείριο της εκτελεστικής εξουσίας.

Το ζήτημα αυτό φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ένα από τα σοβαρότερα ελλείμματα δημοκρατίας της χώρας μας: την ανυπαρξία ουσιαστικής διάκρισης των εξουσιών.

Η «Δημιουργία, ξανά!» θέλει να βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ζητά την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Το σύνταγμά μας το αναφέρει ρητά. Οι πολιτικοί ποτέ ως τώρα δεν τόλμησαν να το εφαρμόσουν. Αυτό το κεφαλαιώδες ανεκπλήρωτο δημοκρατικό αίτημα είναι καιρός πλέον να κατακτηθεί και στην Ελλάδα. Εκλογή από το λαό; Εκλογή από τους ίδιους τους δικαστικούς; Εκλογή από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία; Δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός το πώς; Να συζητήσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου και να διαλέξουμε την καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιλογή των επικεφαλής της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, είναι ό,τι χειρότερο.

Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δεν είναι αποδεκτό να έχει συγχωνεύσει τις 3 (αν όχι και την 4η) εξουσίες σε μια.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!
Τ.Θ. 20069, ΑΘΗΝΑ 118 10
ΤΗΛ: 211.8005665
FAX: 211.8003365
www.dimiourgiaxana.gr
press@dimiourgiaxana.gr
#DimiourgiaXana
Σεραφείμ Αθ. Κοτρώτσος (6977.880995), Νίκος Λ. Μαυρίδης (6977.022395) »»

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply