Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ για ελλείψεις στο χώρο της ψυχικής υγείας

ΣΥΡΙΖΑΟι καθυστερήσεις, οι ασάφειες και οι μνημονιακές επιλογές στο χώρο της Ψυχικής Υγείας φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο κατάρρευσης των δομών:

Οι απαντήσεις της αρμόδιας Υφυπουργού κ. Σκοπούλη, μετά από δύο ολόκληρους μήνες, σε σχέση με φλέγοντα ζητήματα των ψυχιατρικών υπηρεσιών, που είχαν θέσει σε γραπτή ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, εντείνουν την ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί στον χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η αρμόδια Υφυπουργός δεν δίνει καμιά συγκεκριμένη απάντηση για την τύχη της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, απαντώντας γενικά και αόριστα ότι.. «ανεξαρτήτως αν παραμείνει διεύθυνση.. θα κριθεί από την λειτουργικότητά της, την αποτελεσματικότητά της κλπ».

2. Από την απάντηση ενημερωνόμαστε ότι βρίσκεται ακόμη «σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την υπογραφή του συμφώνου μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής… προκειμένου να διασφαλιστούν μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης οι απαραίτητοι πόροι.. για τη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας…». Συνεπώς 5 μήνες μέσα στο 2013 και δεν έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις και για το ύψος της χρηματοδότησης και για το χρονοδιάγραμμα και το τοπίο παραμένει θολό.

Ταυτόχρονα η απάντηση μας ενημερώνει ότι έχουν δοθεί στους φορείς ΨΥ (αναφέρεται στα ΝΠΙΔ του χώρου) 9.962.500 ευρώ από την αντίστοιχη ΚΑΕ (που έχει συνολικά 39.850.000 για ολόκληρο το 2013) και 3.794.583,75 ευρώ από τις κρατήσεις ποσοστού 2% υπέρ ψυχικής υγείας από τις προμήθειες των εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας ΝΠΔΔ. Έχει επίσης ζητηθεί σύμφωνα με την απάντηση και η «άμεση διάθεση της επιχορήγησης του 2ου τριμήνου… του 2013»

Το γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι ακόμη παραμένουν για πολλούς μήνες απλήρωτοι χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει ιδιαίτερα με τις οφειλές του προηγούμενου χρόνου (2012), ενώ η αναφορά στην απάντηση για «ομογενοποίηση του επιπέδου των παροχών στη βάση κόστους-οφέλους» μάλλον προαναγγέλλει περικοπές.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply