Δελτίο τύπου παράταξης “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”

Στάση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στα θέματα Η.Δ. της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης (22/10/2012):

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»:
1. Καταψήφισε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή της οδού Βογιάννου στο Δήμο Ιωαννιτών, διότι αυτή σχεδιάζεται ως οδός ταχείας κυκλοφορίας μέσα στον αστικό ιστό και δεν λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα ατυχημάτων, ασφάλειας και θορύβου που έχει δημιουργήσει η λειτουργία της οδού Κενάν Μεσαρέ, της οποίας η οδός Βογιάννου αποτελεί προέκταση. Η Μ.Π.Ε. πρέπει να ανασυνταχθεί στη βάση των επισημάνσεων των κατοίκων αλλά και των υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την οδό Κενάν Μεσαρέ.

2. Ψήφισε την πρόταση να συζητηθεί άμεσα η Μ.Π.Ε. του Ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, προκειμένου να μην υπάρξει περίπτωση παρόδου των προθεσμιών και θεωρηθεί σιωπηρά θετική η γνωμοδότηση της Επιτροπής. Επί της ουσίας η παράταξη καταψηφίζει τη Μ.Π.Ε., όπως θα εκθέσει αναλυτικά κατά τη συζήτηση του θέματος.

3. Υπερψήφισε την Μ.Π.Ε. της εκμετάλλευσης λατομείου αδρανών υλικών από τον Δήμο Πάργας.

4. Καταψήφισε την Μ.Π.Ε. του Αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι και στα όρια των Δήμων Ζηρού, Αρταίων και Β. Τζουμέρκων, διότι πρόκειται για βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ και συγκεκριμένα για ένα φαραωνικό έργο 43 ανεμογεννητριών ύψους 100 μ. στην κορυφή του Ξηροβουνίου σε κορυφογραμμή συνολικού μήκους 10.700 μέτρων και έκτασης 3.500 στρεμμάτων. Η παράταξη υποστηρίζει την διείσδυση των ΑΠΕ μικρής κλίμακας, που μπορούν να προωθηθούν από τις τοπικές κοινωνίες και να έχουν ιδιαίτερο ρόλο ως μέρος της λύσης για το περιβάλλον, το κλίμα και την οικονομία, όχι όμως των βιομηχανικών ΑΠΕ, που εντάσσονται σε μια προοπτική κερδοσκοπική και καταστροφική για το περιβάλλον.

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply