Δήμος Ιωαννιτών: Επιστολή για την παραχώρηση κτιρίου στην Αγία Ελένη

Το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών και του ΟΚΠΑΠΑ για την παραχώρηση ενός από τα κτίρια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγία Ελένη, ώστε να δημιουργηθεί ξενώνας αστέγων, επαναφέρει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππας Τσουμάνης.

Ο κ. Τσουμάνης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο με την οποία αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και ζητά την παραχώρηση ενός κτιρίου ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του ξενώνα.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα είχε υποβληθεί και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τότε υπήρξε η προφορική διαβεβαίωση για την παραχώρηση ενός κτιρίου, όμως δεν ακολούθησε και η έγγραφη λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Από το Δήμο Ιωαννιτών και τον ΟΚΠΑΠΑ εκτιμάται ότι η δημιουργία ξενώνα αστέγων είναι επιβεβλημένη καθώς θα καλύψει μία κοινωνική ανάγκη η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης συνεχώς μεγαλώνει.

Οι εγκαταστάσεις της Παιδόπολης έχουν εγκαταλειφθεί προ οκταετίας και ένα από τα κτίρια που υπάρχουν μπορεί να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Φίλιππα Τσουμάνη προς τον Υπουργό Υγείας:

«« Προς Υπουργό Υγείας, Κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

Κοινοποίηση:
1. Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά Μάριο
2. Υφυπουργό Υγείας κ. Σκοπούλη Φωτεινή
3. Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Φίλιο Φίλιππα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή, να απευθύνομαι σε εσάς για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό που αφορά αρκετούς συμπολίτες μας αλλά και όλους μας ως ενεργά και ευαίσθητα μέλη μιας υγιούς Κοινωνίας.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών είναι ένα ΝΠΔΔ, που έχει ως σκοπό, πέρα των άλλων και την αντιμετώπιση των συνεπειών των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλούνται κυρίως από την υπάρχουσα οικονομική κρίση, με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και δομών.

Στόχος μας είναι η παροχή υπηρεσιών φροντίδας και ενδιαφέροντος σε κατοίκους του Δήμου μας και ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φτώχειας, περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού και εγκατάλειψης.

Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εν όψη του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα για την περιοχή μας, ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία Δημοτικό Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων. Πρόκειται για μια νέα δομή που θα καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά φιλοξενήσαμε σε διάφορα ξενοδοχεία της πόλης μας περισσότερους από 40 άστεγους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της δομής αυτής είναι η εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου. Στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Υγείας ανήκουν τα κτίρια της παλιάς Παιδόπολης « Η Αγία Ελένη», τα οποία είναι εντελώς εγκαταλειμμένα από 8ετίας.

Σας παρακαλούμε θερμά για την παραχώρηση της χρήσης ενός κτιρίου από αυτά, ώστε να στεγαστεί σε αυτό ο Ξενώνας Αστέγων του Δήμου Ιωαννιτών.

Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε επαναλάβει την διαδικασία αυτή και είχαμε την προφορική έγκριση του τότε Υφυπουργού Υγείας κ. Μπόλαρη, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω των εκλογών του Μαΐου 2012.

Επειδή θεωρούμε ότι η δομή αυτή είναι απαραίτητη για το Δήμο μας και θα προσφέρει σημαντική βοήθεια και στήριξη σε ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και επειδή τα κτίρια της παλαιάς Παιδόπολης είναι εγκαταλειμμένα εδώ και οκτώ χρόνια, σας παρακαλούμε να δείτε θετικά το αίτημα μας και να μας παραχωρήσετε την χρήση ενός κτιρίου για τη στέγαση του Ξενώνα Αστέγων του Δήμου Ιωαννιτών.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Φίλιππος Τσουμάνης. »»

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply