Δήλωση Χ. Μαντά για το σχέδιο “Αθηνά”

ΣΥΡΙΖΑΤραγελαφικά και ανορθολογικά τα αποτελέσματα του σχεδίου «Αθηνά» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

Το παράδειγμα της συγχώνευσης της Φιλοσοφικής Σχολής με το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης και η δημιουργία σχολής με την ονομασία «Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών Τέχνης» είναι ένα από τα πολλά περίεργα μορφώματα ανά την Ελλάδα, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων αλλαγών από το σχέδιο «Αθηνά».

Η φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αποτέλεσε την πρώτη σχολή του Πανεπιστημίου μας και την τρίτη Φιλοσοφική σχολή της Ελλάδας, είναι η μόνη που μετονομάζεται, με προφανή προβλήματα τόσο στη διεθνή αναγνώριση της (αφού είναι διεθνώς γνωστή με το σημερινό της όνομά) όσο και στα εργασιακά και ακαδημαϊκά ζητήματα των διδασκόντων και των αποφοίτων της.

Είναι απορίας άξιο γιατί την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι του σχεδίου «Αθηνά» ιδρύουν «πρωτόγνωρες» σχολές δεν λένε κουβέντα για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννενα.

Βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια για να το επιλύσουν. Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται αφορούν πολιτικές ισορροπίες και πελατειακές σχέσεις.

Η στόχευση του Υπουργείου, ιδιαίτερα για τις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά όχι μόνο, είναι και η υποβάθμισή τους, σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα (π.χ. μείωση των εισακτέων), αλλά και η επιβολή δύο κύκλων σπουδών με καθιέρωση διδάκτρων στο δεύτερο κύκλο και με αλλοίωση συνολικά των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναγνωρίζει ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδρύθηκαν, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας. Στην πρακτική αυτή οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιτάχθηκαν εδώ και χρόνια και κατήγγειλαν τις πελατειακές και ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις που παραπλανούσαν τις τοπικές κοινωνίες, με την εξαγγελία ή ίδρυση τμημάτων χωρίς μέριμνα για την αναγκαία στήριξη σε υποδομές και προσωπικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίζεται την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και τον εξορθολογισμό της με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων μέσα από διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό απαιτεί ικανό χρόνο, βαθιά μελέτη και σταδιακή εφαρμογή και βεβαίως αναγκαία κονδύλια και προσωπικό. Η όπως όπως συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και η δημιουργία του Πανεπιστημίου – Επιχείρηση είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης. Γι αυτό είναι ανάγκη όχι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και γενικότερα η κοινωνία να απαιτήσει από τη μνημιονιακή συγκυβέρνηση την απόσυρση του νεοφιλελεύθερου και ανορθολογικού κατασκευάσματος με τον ψευδώνυμο τίτλο «Σχέδιο Αθηνά».

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply