Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για έδρες ταξί

Mε σύνθεση απόψεων και με κριτήριο το συμφέρον του επιβατικού κοινού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με ευρεία πλειοψηφία καθόρισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του τις έδρες των διοικητικών μονάδων ταξί στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Μετά τον καθορισμό των εδρών θα ακολουθήσει απόφαση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, για τον καθορισμό των περιμετρικών ζωνών, από τον οποίο αναμένεται να προκύψει άμεσο οικονομικό όφελος για το επιβατικό κοινό. Όπως υπογραμμίστηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατά την πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου, τα όποια προβλήματα καταγραφούν θα αξιολογηθούν, ενώ η απόφαση έχει διετή ισχύ.

Όπως αναφέρθηκε από τον Εισηγητή του θέματος, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Ιωάννη Καραμπίνα, ένα από τα ζητήματα που λήφθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ήταν το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα – πρωτεύουσες των νομών, υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός ταξί, που υπερβαίνει τον αριθμό που προκύπτει από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου κατά τη διάταξη του ισχύοντος νόμου.

Την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των ταξί επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Ο Νόμος προβλέπει σαφέστατα ότι η απόφαση είναι του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ζητήσαμε και τις απόψεις των δήμων. Άλλοι έστειλαν προτάσεις και άλλοι όχι. Οι προτάσεις τους δεν είναι τίποτε άλλο από μια γνωμοδότηση, την οποία λαμβάνεις υπόψη με άλλους παράγοντες και διαμορφώνεις την τελική πρόταση. Εργαστήκαμε με γενικότερα κριτήρια», υπογράμμισε.

Για ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές ενότητές τους αναφέρθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης.

Με την εφαρμογή της απόφασης και βάσει των προβλέψεων του σχετικού νόμου, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών σε ορισμένες περιοχές, τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση που πάρθηκε, αλλά και για το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για την επεξεργασία των προτάσεων.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο θέμα που αφορούσε έναν επαγγελματικό κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, το επιβατικό κοινό που πρέπει να εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες στο νέο πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τον «Καλλικράτη». Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταλήξαμε στις πλέον βέλτιστες προτάσεις, οι οποίες απομένουν να ολοκληρωθούν με τον καθορισμό των περιμετρικών ζωνών. Η Περιφέρεια θα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας των ταξί και ιδιαίτερα της κάλυψης των αναγκών των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών και σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα θα προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις».

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply