Αν. επιστολή Συν/τών ΤΕΙ Ηπείρου

Η Ελλάδα ως κατεξοχήν τουριστική χώρα στηρίζεται στην τουριστική της «βιομηχανία». Η κυβέρνηση έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του τουρισμού ως αντίβαρο στην οικονομική κρίση, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα στήριξης και ανάπτυξης επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.

Ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά τα μέτρα αναφέρονται σε:
• Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την κρουαζιέρα στις ελληνικές θάλασσες.
• Μείωση των τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
• Μείωση του Φ.Π.Α στις υπηρεσίες διαμονής.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου δε, ο τουρισμός είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Κατ’ αρχάς αποτελεί ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιφέρεια και είναι κοινός τόπος ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να καταφέρει να στηρίξει αναπτυξιακά την τοπική κοινωνία.

Περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ήπειρο και 800 στα Ιόνια νησιά, καθώς επίσης και πληθώρα άλλων τουριστικών επιχειρήσεων προσφέρονται για να καλύψουν τις ανάγκες των τουριστών. Επίσης, η τουριστική αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, των Β. Ιονίων Νήσων και της Αλβανίας με τα έργα διασύνδεσης (Εγνατία οδός, επέκταση Αεροδρομίου, Λιμάνι Ηγουμενίτσας), προβλέπεται ραγδαία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προτείνουμε όχι απλώς την διατήρηση της λειτουργίας του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλά και την μετεξέλιξή του σε:

Σχολή Τουρισμού και Πολιτισμού με έδρα την Ηγουμενίτσα, με τις ανάλογες κατευθύνσεις, ώστε να καλύπτεται πλήρως τόσο η τοπική αγορά όσο και η εθνική σε καταρτισμένα στελέχη, κατάλληλα να αναπτύξουν το συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Με τη δημιουργία αυτής της σχολής, δεν θα επιτευχθεί απλώς η παραγωγή στελεχών τουριστικών μονάδων, αλλά η συγκρότηση ενός υψηλά καταρτισμένου στελεχικού δυναμικού, ικανού να διαμορφώσει συνθήκες τουριστικής πολιτικής, καθώς και πολιτικής για την προβολή του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής και της χώρας μας.

Οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες του τμήματος:
Αλεξίου Κώστας, Καζάνα Κατερίνα, Παππάς Βασίλης, Σίωζης Μιχάλης, Σολάκης Κώστας, Τσιάβος Ιωάννης, Χαλικιά Ακριβή,

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply