“Ήπειρος – Τόπος να ζεις”: Ανακοίνωση

Η παράταξη «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης σε οργανωτικό επίπεδο του ΕΣΥ κάλεσε τους φορείς της περιοχής να συμμετέχουν στο διάλογο, με απόψεις και προτάσεις.

Ένας από τους αποδέκτες της πρόσκλησης αυτής ήταν και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Βάσει αυτού του εγγράφου η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κα. Καλογιάννη και ο αρμόδιος για θέματα υγείας Αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης κάλεσαν σε σύσκεψη όλους τους φορείς που έτσι κι αλλιώς είχαν λάβει το κάλεσμα της 6ης ΥΠΕ.

Τέτοιες συσκέψεις προγραμμάτισαν και οι υπόλοιποι Αντιπεριφερειάρχες σε όλες τις Π.Ε. της Ηπείρου.

Συσκέψεις τέτοιου είδους προϋποτίθεται ότι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και ο καλών έχει άποψη και προτάσεις που καταθέτει και περιμένει από τους υπόλοιπους να ακούσει και τις δικές τους απόψεις και προτάσεις, ώστε αν προκύψει αναγκαιότητα να αναλάβει και ένα συντονιστικό ρόλο.

Στην σύσκεψη ακούστηκαν: τοποθετήσεις φορέων που είχαν ήδη συζητήσει το θέμα, άλλοι φορείς επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αφού μελετήσουν τα δεδομένα και πολλές προσωπικές απόψεις.

Αυτό που δεν ακούστηκε ήταν οι προτάσεις και απόψεις της Περιφέρειας. Και πώς να ακουστούν;

Από την αρχή του χρόνου ζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα της Περιφέρειας και ένα από αυτό είναι και το θέμα της υγείας και οργάνωσης της περίθαλψης στην Περιφέρεια. Θα έπρεπε σαν Περιφέρεια να έχουμε καταλήξει σε ένα πρόγραμμα και να έχουμε διατυπώσει του στόχους και το όραμα μας για το μέλλον της οργάνωσης της παροχής υγείας και περίθαλψης στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Αντί η Περιφέρεια να έχει την πρωτοβουλία για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ήπειρο γίνεται ουραγός ακολουθώντας ασθμαίνοντας σχεδιασμούς που γίνονται έξω από μας για μας.

Αναρωτιόμαστε:

– Σε τι αποσκοπούσε η σημερινή σύσκεψη με δεδομένο ότι απόψεις από την μεριά της Περιφέρειας δεν διατυπώθηκαν;

  • Μήπως για να ενημερωθεί για τις απόψεις των φορέων;
  • Για να συλλέξει ιδέες και προτάσεις;
  • Ή για να κρυφτεί πίσω από τους φορείς μια και δεν έχει προτάσεις ή δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη των δικών της προτάσεων;

– Γιατί τέτοιες συσκέψεις πρέπει να γίνουν σε όλες τις Π.Ε. ξεχωριστά; Τι άλλο θα μπορούσε να ακουστεί; Τι αυτό θα προσέθετε σε ένα διάλογο αν δεν αποπροσανατόλιζε και δεν κατακερμάτιζε τις δυνάμεις και τις προσπάθειες για μια σύγχρονη Υγειονομική Περιφέρεια που έχει ανάγκη η Ήπειρος.

Έτσι θα αναπτυχθεί Περιφερειακή συνείδηση; Έτσι θα πορευτούμε στο μέλλον;

Η άποψη που διατυπώθηκε και από τον κ. Περιφερειάρχη ότι το θέμα θα απασχολήσει την επιτροπή κοινωνικών θεμάτων και όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο μας βρίσκει αντίθετους. Τα μείζονα θέματα και αυτό είναι μπορεί να τα προετοιμάζει η επιτροπή αλλά η συζήτηση θα γίνεται στο Π.Σ. Αυτό ήταν όρος όταν συναινέσαμε στην συγκρότηση των επιπλέον επιτροπών του Π.Σ. Τέτοιες ενέργειες που αδρανοποιούν και περιθωριοποιούν το Π.Σ. με έωλα επιχειρήματα και προσχήματα τις καταγγέλλουμε. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply