“Ήπειρος – Τόπος να ζεις”: Ανακοίνωση

Η παράταξη «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Πρόγραμμα τεχνικών έργων της Περιφέρειας:

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ειδικότερα για το θέμα της έγκρισης των τεχνικών προγραμμάτων έργων της Περιφέρειας ο εισηγητής της παράταξης Κώστας Αρβανίτης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Κατ’ αρχήν είναι προσβλητικό για τους Περιφερειακούς Συμβούλους, η εισήγηση για το τεχνικό πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας να στέλνεται την προηγούμενη μέρα της συνεδρίασης. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει τον τρόπο που η Περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων. Και οπωσδήποτε δε θίγει μόνο τους συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα που υποβλήθηκε, κατ’ αρχήν στην ίδια την εισήγηση αναφέρεται αυτό συντάχθηκε βάσει των εγκεκριμένων προϋπολογισμών της Περιφέρειας. Στην ίδια την εισήγηση αναφέρεται ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) για το 2012 θα είναι κατά 15 % μειωμένοι από πέρυσι. Αν επομένως πέρυσι ήταν 15 εκ. για το 2012 προβλέπονται περίπου 13,5 εκ. €.

Οι προβλεπόμενες πιστώσεις των έργων KAΠ για φέτος ανέρχονται σε 26,5 εκ €. Αυτό είναι παράνομο και το ξέρετε. Από το 2010 για τον κρατικό προϋπολογισμό το όριο πιστώσεων πρέπει να ταυτίζεται με το όριο πληρωμών. Ποιος έδωσε την εντολή στις υπηρεσίες να σχεδιάσουν τεχνικό πρόγραμμα έργων με διπλάσιο όριο πιστώσεων από το όριο πληρωμών του προϋπολογισμού;

Βέβαια δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, αν δούμε ότι για την ΠΕ Ιωαννίνων έχει συνταχθεί ένα πρόγραμμα έργων ΚΑΠ με πιστώσεις τρεις φορές πάνω από το όριο. Και μάλιστα πάνω και από το σύνολο των διαθέσιμων ποσών για όλη την Περιφέρεια.

Κύριε Περιφερειάρχη, είστε υπόλογος μιας απιστίας σε βάρος του δημοσίου. Λυπάμαι που το λέω, αλλά με τέτοιες πρακτικές φτάσαμε ως χώρα εδώ που είμαστε και δυστυχώς μυαλό δε βάλαμε.

Κύριε περιφερειάρχη, είστε ο διατάκτης των δαπανών της περιφέρειας. Βάζετε το σώμα να σας δώσει την νομιμοποίηση να αναλάβετε οικονομικές υποχρεώσεις διπλάσιες από τα έσοδα της Περιφέρειας. Συνάδελφοι της πλειοψηφίας ψηφίζοντάς το είστε συνυπεύθυνοι.

Σκεφτείτε το!!Βέβαια κατανοούμε ότι υπάρχουν ακόμα υποχρεώσεις από την πρώην Ν.Α. Ιωαννίνων.

Κύριε Περιφερειάρχη, καταφέρατε ήδη να υποθηκεύσετε με τις παλιές σας προεκλογικές υποχρεώσεις τα δύο από τα 3,5 χρόνια της αιρετής Περιφέρειας. Και σίγουρα δεν τελειώσαμε εδώ. Αποτέλεσμα των ίδιων υποχρεώσεων είναι και η αδυναμία να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από το τεχνικό πρόγραμμα έργα Περιφερειακής σημασίας – διανομαρχιακά.

Από τους ΚΑΠ, τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους μας, δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε 20 – 40% του ποσού για τέτοια έργα. Στο προτεινόμενο πρόγραμμα αυτό το ποσοστό είναι 8 %. Πολύ κάτω δηλαδή και από το ελάχιστο υποχρεωτικό όριο.

Συνάδελφοι της πλειοψηφίας αυτά εσάς δεν σας προβληματίζουν; Βέβαια δεν μας έχετε καταθέσει το υπόλοιπο τεχνικό πρόγραμμα για έργα του ΠΔΕ και οφείλατε να το κάνετε και άρα δεν είμαστε σε θέση να δούμε αν εφαρμόστηκε ότι ψηφίστηκε μέχρι σήμερα.

Δε μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε καν και να ψηφίσουμε ως Συμβούλιο τις ετήσιες πιστώσεις για τα έργα αυτά. Πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη; Από πού προκύπτει; Φέρνετε στο κορυφαίο όργανο αποφάσεων της Περιφέρειας το πρόγραμμα των μικροέργων και όχι των έργων του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ που είναι τα πιο σημαντικά.

Πώς μπορούμε επομένως να δούμε τι έχετε κάνει με τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, με τον άξονα ΗγουμενίτσαΠρέβεζα, με τις άλλες συνδέσεις με την Εγνατία. Αφού δε φέρατε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης μαζί με την έγκριση του προϋπολογισμού όπως οφείλατε, και φέρνετε σήμερα ένα μέρος του – το τεχνικό πρόγραμμα των μικροέργων, απαιτούμε να φέρετε στην επόμενη συνεδρίαση το τεχνικό πρόγραμμα όλων των έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια. Μην απαξιώνετε άλλο τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια όπως διευκρινίστηκε από τον εισηγητή, η παράταξη δεν θεωρεί ότι είναι ικανοποιητικοί οι πόροι που το κεντρικό κράτος θέτει στη διάθεση της Περιφέρειας και σε όποιο βαθμό τα στελέχη της παράταξης είναι σε θέση να συνεισφέρουν στη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία το κάνουν και μάλιστα με αποτελεσματικότητα όπως αποδείχθηκε με την πρόσφατη έγκριση του προγράμματος ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό. Αυτό όμως διαφέρει από το να προγραμματίζει η Περιφέρεια έργα με πόρους που δεν έχει δημιουργώντας έτσι υποχρεώσεις που δεν μπορεί να καλύψει. »»

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply