Όλα έτοιμα για τη Συμφωνία με τα Σκόπια – Δείτε τι περιλαμβάνει

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα έχει αρχίσει και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις μέσα στη μέρα.

Η συμφωνία όπως φαίνεται έχει κλειδώσει και περιλαμβάνει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την ιδιότητα του Μακεδόνα πολίτη για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας.

Επίσης, αναγνωρίζεται επίσημα από τη χώρα μας η έννοια της «Μακεδονικής» γλώσσας, με αναφορές ωστόσο ότι δεν πρόκειται για συνέχεια αρχαίας Ελληνικής, αλλά για σλαβική γλώσσα.

Τι φέρνει η συμφωνία:

  • Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.
  • Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».
  • Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
  • Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης.
  • Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο και τελικό τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και αργά το βράδυ θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες.

 

Tags:

, , , ,