“Μήδεια” στη Δωδώνη: Μια υπέροχη παράσταση σε ένα μαγικό χώρο (ρεπορτάζ)

"Μήδεια" στη Δωδώνη: Μια υπέροχη παράσταση σε ένα μαγικό χώρο (ρεπορτάζ)Μια καταπληκτική παράσταση αρχαίου δράματος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές που πλημμύρισαν από νωρίς το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης χθες Σάββατο στα πλαίσια της πρεμιέρας του πρώτου «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος». Το φεστιβάλ διοργάνωσε το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και βάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα για τις επόμενες παραγωγές του. Κάθε δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι τα τελευταία χρόνια σταθερά καλύτερη από τις προηγούμενες, πράγμα που αποτελεί πολύ ευχάριστη έκπληξη σε σχέση με τη θεατρική απραξία άλλων εποχών.

Ο εμβληματικός χώρος του θεάτρου της Αρχαίας Δωδώνης, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με τη τρισχιλιετή ιστορία, όταν παρουσιάζονται τέτοιου επιπέδου παραστάσεις, λειτουργεί κυριολεκτικά σαν μέσο για ένα ταξίδι στο χρόνο, μεταφέροντας σε στο κέντρο της παρουσιαζόμενης ιστορίας του αρχαίου δράματος, αυτού του κορυφαίου και ασύγκριτου πνευματικού δημιουργήματος, που χιλιετίες τώρα διδάσκει τον άνθρωπο ήθος…

Το θέατρο γέμισε ασφυκτικά, τόσο που οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν για χρήση περισσότερα διαζώματα από όσα είχαν αρχικά αποφασιστεί. Το μόνο δυσάρεστο σημείο της βραδιάς ήταν ότι η παράσταση διακόπηκε τρεις φορές από θεατές οι οποίοι νόμισαν μέσα στο σκοτάδι μια …γάτα ποιος ξέρει για τι, με αποτέλεσμα να χάσουν την ψυχραιμία τους και να σηκωθούν φωνάζοντας, μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει ούτε στο χώρο ούτε στη στιγμή. Δικαίως ένας θεατής τους φώναξε εκνευρισμένος, «σεβαστείτε επιτέλους το θεσμό». Είναι ευτύχημα που δεν υπήρξε πανικός, διότι η γρήγορη έξοδος από το χώρο μέσα στο σκοτάδι, είναι πολύ δύσκολη! Λίγη περισσότερη ψυχραιμία δεν βλάπτει…

Το παρατεταμένο επί πολλά λεπτά χειροκρότημα των θεατών στο τέλος, ήταν το μεγαλύτερο ευχαριστώ προς τους διοργανωτές, τους συντελεστές της παράστασης και τους ηθοποιούς… Επίσης, θερμά συγχαρητήρια ανήκουν και στην εφορία αρχαιοτήτων που αντιλαμβάνεται ότι οι αρχαίοι χώροι δεν είναι ούτε …σωρός από πέτρες ούτε χώρος αρχαιολογικών εργολαβιών, αλλά βιωματικός τόπος και τρόπος σύνδεσης του ζώντος παρελθόντος με το σήμερα.

Ελπίζουμε το αρχαίο μας θέατρο να «ζωντανεύει» πλέον συχνά όπως χθες.

Η Μήδεια

Η «Μήδεια» του κορυφαίου αρχαίου δραματουργού Ευριπίδη, είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Εκτός από την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, θα ανέβει επίσης και στην Αρχαία Επίδαυρο αλλά και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Το έργο σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη, η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και πρωταγωνίστρια είναι η Μαρία Ναυπλιώτου. Παίζουν επίσης οι: Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Πασσάς.

Η παράσταση επαναλαμβάνεται στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης για μία τελευταία φορά και σήμερα Κυριακή 23/7/2017.

Epirus News

 

Tags: