Επίσκεψη κλιμακίου του Δήμου Αρταίων στην Κορωνησία

Πολυμελές κλιμάκιο του Δήμου Αρταίων επισκέφθηκε την περιοχή της Κορωνησίας, προκειμένου να δουν από κοντά, θέματα που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά και παρεμβάσεις που απαιτούνται εν όψει της θερινής περιόδου, με στόχο την τουριστική ανάδειξη της περιοχής.

Παρόντες στην επίσκεψη αυτή ήταν, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι, Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Καραγεώργος, Καθαριοότητας Πρασίνου και Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Νταλάκας, οι Διευθυντές Προγραμματισμού, Οργάνωσης και ΤΠΕ κ. Σπύρος Τζαχρήστας, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σοφία Γρύλλια, Υπηρεσίας Δόμησης κ. Αννίτα Παπανικολάου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Ελένη Τζίμα, ο Επόπτης Καθαριότητας κ. Νίκος Νικολάου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορωνησίας κ. Απόστολος Πατέντας και κάτοικοι της περιοχής.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε το προς ολοκλήρωση Αλιευτικό Καταφύγιο, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου (ΕΣΠΑ – πρόγραμμα Leader Αλιείας) και θα παραδοθεί για την λειτουργία του στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των τοιχογραφιών και του τέμπλου, έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου, υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το κάστρο «Κούλια» όπου ο Δήμος θα διοργανώσει στον εκεί χώρο πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2015».

Στη συνέχει περπάτησαν στους δρόμους της Κορωνησίας και στην ακτή, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για την κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, είναι η, περιοχή της Κορωνησίας, η οποία βρίσκεται στον Αμβρακικό Κόλπο, ένα διεθνούς φήμης υγρβιότοπο, να αποτελέσει ένα τουριστικό θέρετρο και συνεπώς χρειάζεται φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αρταίων προτίθεται να υλοποιήσει δράσεις που θα αφορούν την εκμετάλλευση, όλων των δυνατοτήτων που παρέχει αυτή η περιοχή, η οποία τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε αδρανής και εγκατελλειμένη.

Συγκεκριμένα:

Στον τομέα ενημέρωσης:

 • Λειτουργία του ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και παρατηρητήριο πουλιών στη Σαλαώρα, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού.
 • Επίσκεψη σχολείων με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης των μαθητών, αλλά και ενημέρωση για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του Αμβρακικού Κόλπου.
 • Προβολές σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, video και φωτογραφιών σημείων της Κορωνησίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου.

Στον τομέα της τοπικής οικονομίας, ανάπτυξης και τουρισμού:

 • Οργάνωση και ανάπτυξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων, με συσκευασία, τυποποίηση και εξαγωγή θαλάσσιων προϊόντων του Αμβρακικού κόλπου, καθώς η ποιότητα αυτών είναι πασίγνωστη διεθνώς.
 • Ενίσχυση της παραδοσιακής αλιείας, στις λιμνοθάλασσες και στα διβάρια της περιοχής.
 • Οργάνωση παραλίας με ήπια ανάπτυξη, για να μη διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αναψυκτήρια, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά ο Δήμος Αρταίων να διεκδικήσει γαλάζια σημαία από τον ΕΟΤ.
 • Αναβίωση των παραδοσιακών εκδηλώσεων όπως το Ψαράδικο πανηγύρι κάθε καλοκαίρι.
 • Συντήρηση και επέκταση των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων.
 • Βιολογικός καθαρισμός και αποχετευτικού δικτύου, έτσι ώστε να προστατεύεται ο ήδη επιβαρυμένος Αμβρακικός Κόλπος.
 • Πραγματοποίηση και υποστήριξη κοινωνικών δράσεων και προγραμμάτων, σε θέματα καθαρισμού των ακτών και την προστασία του περιβάλλοντος γενικά.
 • Λειτουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου Κορωνησίας, από το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Αρταίων.
 • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο αρχαίο κάστρο «Κούλια».

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply