Δεύτερη δύσκολη νύχτα για την Ανατολική Αττική – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Παραμένουν σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο τα πύρινα μέτωπα στην Ανατολική Αττική, με την πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο, όπου υπάρχει αναζωπύρωση, και το Καπανδρίτι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά, καθώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις παρά το γεγονός ότι έχουν κοπάσει  οι άνεμοι.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου.Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται προς την πλευρά του Καπανδριτίου, όπου η φωτιά κινείται με δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν ενισχυθεί, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, και κυρίως στο μέτωπο του Καπανδριτίου, με στόχο να περιορίσουν την εξέλιξη της μέχρι τις πρωινές ώρες όποτε θα αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, καθώς ταυτόχρονα προβλέπεται και ενίσχυση των ανέμων.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Στο Καπανδρίτι δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Αγ. Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό πρακτορείο στελέχη της πυρόσβεσης,  εξετάζεται η εκδοχή η φωτιά να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ. Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη.

Η Πυροσβεστική πάντως, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών. Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής και επισημαίνει ότι η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

πηγή: ert.gr

 

Tags: