Ανακοίνωση Τομεάρχη Παιδείας Ν.Δ. Ιωαννίνων για την ενδοσχολική βία

« Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου , του Βαγγέλη Γιακουμάκη που έπεσε θύμα της ενδοσχολικής βίας δεν πρέπει να λησμονηθεί από κανέναν μας . Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί πολλά περιστατικά βίας μέσα στα σχολεία με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να θέλουν να διακόψουν τις σπουδές τους , καθώς αισθάνονται μειονεκτικά εξαιτίας των ακραίων προσβολών που δέχονται από τους συμμαθητές τους.

Θέλω λοιπόν , να στείλω ένα μήνυμα στα παιδιά: Οι δυνατοί δεν είναι όσοι ασκούν βία , αλλά αυτοί που τη δέχονται. Οι νικητές της ζωής δεν είναι αυτοί που παριστάνουν τους ισχυρούς , αλλά όλοι όσοι έχουν δυνατή και ελεύθερη ψυχή . Για αυτό οφείλετε να καταγγέλλετε όλα τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν στο σχολείο ή γύρω σας , ακόμη κι αν δεν σας αφορούν άμεσα. Το ίδιο έχουμε χρέος να πράττουμε και όλοι οι εκπαιδευτικοί , διότι πάνω από όλα πρέπει να είμαστε παιδαγωγοί.

Η βία εμφανίζεται πλέον σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και αποτελεί την ύψιστη μορφή καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων . Σε μια Ελλάδα που καταρρέει , που οι θεσμοί της διέρχονται κρίση και οι αξίες εξαχρειώνονται , απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα φαινόμενα βίας , ώστε να εκλείψουν εντελώς. Εντέλει απαιτείται να προασπίσουμε την αξία της ίδιας της ζωής .»

 

Tags: