Ανακοίνωση Συνδικάτου Οικοδόμων Άρτας

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές και άνεργοι, είναι σε εξέλιξη η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των κατασκευαστών και όλων αυτών που ζουν από το δικό μας ιδρώτα.

Η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχουν συμφωνήσει και θα προχωρήσουν:

 • Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα επιβαρύνει με αύξηση της φορολογίας μισθωτούς και συνταξιούχους και θα φέρει νέα δραματική μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματος.
 • Σε νέες μειώσεις σε μισθούς, σε νέες μειώσεις στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με τον «υποκατώτο» μισθό, με μόνιμους «κόφτες».
 • Στην αύξηση της ανεργίας με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 • Σε νέες ιδιωτικοποιήσεις.
 • Στο τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, του δικαιώματος στην απεργία με αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο.
 • Στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που επιβάλλουν εργασιακό καθεστώς ζούγκλας για τους εργαζόμενους, φορολογικό παράδεισο κι άλλα προνόμια για το κεφάλαιο.

Όλα αυτά τα μέτρα παίρνονται στο όνομα της ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη έρθει, αυτή θα πατάει στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει κι η σημερινή, δηλαδή με μεροκάματα πείνας, με βαριά φορολογία στις πλάτες των εργατών και συντάξεις στη μορφή επιδόματος από τη μια και με περισσότερες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια για το κεφάλαιο.

Καμιά αναμονή! Να μην υπάρξει μέρα χαμένη στην προετοιμασία της εργατικής τάξης για πιο μαζικούς, πιο μαχητικούς αγώνες, όχι μόνο για να απαντήσουμε στην επίθεση, αλλά προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Το Συνδικάτο μας μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδία Οικοδόμων συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Μάρτη στο Υπουργείο Εργασίας, όπου διεκδικήσαμε άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου, για την προστασία των ανέργων, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις ΣΣΕ.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των σωματείων συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, από την συνάντηση προκύπτουν τα εξής:

 • Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνται να ικανοποιήσουν βασικά αιτήματα σε σχέση με το μεροκάματο, τα όρια ηλικίας, την προστασία των ανέργων του κλάδου, την έκτακτη επιδότηση των ανέργων του κλάδου μπροστά στις γιορτές, την τροποποίηση προς το ευνοϊκότερο των προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας, για αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου κ.λ.π
 • Από τη συζήτηση ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα της αναγνώρισης και διανομής των υπέρ –αγνώστων ενσήμων, όπως και της υποχρεωτικής ασφάλισης με τον κανονισμό ασφάλισης των οικοδόμων όσων εργάζονται στα διάφορα προγράμματα (ΟΑΕΔ, κοινωφελή εργασία ,κ.λ.π).

Ακόμη και για τη δέσμευση για τα δύο αυτά ζητήματα παραμένουμε επιφυλακτικοί γιατί, τις παραπάνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις έχουμε ακούσει και από τους προηγούμενους υπουργούς.

Είναι φανερό πως χρειάζεται να συνεχίσουμε την πάλη μας για τα συγκεκριμένα αιτήματα ( υπέρ αγνώστων) αλλά και για το σύνολο των αιτημάτων μας, που απαντάνε στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη σκοπιά των αναγκών και των συμφερόντων των οικοδόμων και των εργαζομένων στις κατασκευές. Με την οργάνωση μας, την συμμετοχή μας στο Συνδικάτο και τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε:

 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Έκτακτη επιδότηση των ανέργων του κλάδου.
 • Αλλαγή των προϋποθέσεων τακτικής επιδότησης με ευνοϊκότερους όρους και όχι με τις προϋποθέσεις που ισχύουν από τη δεκαετία του ’90, όταν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας.
 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
 • Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, κατασκευής λαϊκών κατοικιών, έργα υποδομής κ.ά. με την ευθύνη του κράτους.
 • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, που θα αμβλύνουν τον κίνδυνο να βρεθούν οι οικοδόμοι χωρίς προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και οδήγησαν τη σύνταξη σε χαμηλότερα επίπεδα.
 • Προσλήψεις προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να αντιμετωπιστεί η κλοπή της ασφάλισης, η ανασφάλιστη εργασία που επιβάλλουν οι μεγαλοεργοδότες.
 • Υποχρεωτική ασφάλιση με τον κανονισμό ασφάλισης των οικοδόμων του ΙΚΑ για τους εργαζόμενους που εκτελούν οικοδομικές και τεχνικές εργασίες, ανεξάρτητα αν δουλεύουν στα διάφορα προγράμματα (ΟΑΕΔ, κοινωφελή κ.τ.λ.).
 • Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο ύψος του 2009.
 • Επαναφορά των διατάξεων που αφορούν τις ΣΣΕ και τις καθιστούν υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων που τις υπογράφουν.
 • Κατάργηση των νόμων που αφορούν ατομικές συμβάσεις, ενώσεις προσώπων κ.λπ. που στα χέρια των εργοδοτών είναι «βούτυρο στο ψωμί» για να εξασφαλίζουν άθλια μεροκάματα.

Συνάδελφοι, ο αγώνας, για να έχει αποτέλεσμα, απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Δε γίνεται με ανάθεση, από τον καναπέ ή το καφενείο. Ότι κερδίσαμε, το κερδίσαμε όταν «αγκομαχούσαν» τα πεζοδρόμια από τους οικοδόμους, όχι όταν «αναστενάζανε» τα τηλεκοντρόλ. Όταν παλεύαμε να πάρουμε πίσω τον πλούτο που εμείς παράγουμε κι όχι τα όποια ψίχουλα πέφτουν από το τραπέζι.

Ότι κερδίσαμε το καταφέραμε με το δικό μας αγώνα, κόντρα σε δύσκολες συνθήκες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας το δίκιο μας.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 11 το πρωί ΣΤΗΝ πλ. ΚΙΛΚΙΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 

Tags: