Σύσκεψη για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Σύσκεψη για την πρόληψη δασικών πυρκαγιώνΕυρεία σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, με θέμα το σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό και τους άλλους καλεσμένους στη σύσκεψη, υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Ήπειρο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους Δήμους. Στη συνέχεια έθεσε σειρά θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία, μεταξύ των οποίων είναι:

I. Η υπογραφή ΚΥΑ, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους να συνδράμουν υλικά το έργο των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
II. Να υπάρξει ανακατανομή πιστώσεων που δίδονται στους Δήμους για έργα δασικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη το δασικό οδικό δίκτυο που διαθέτει ο καθένας.
III. Να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, για την αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να έχουν λόγο η Περιφέρεια και οι Δήμοι.
IV. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Ericsson, στις περιπτώσεις πυρκαγιών κοντά στα σύνορα, να εφοδιάζονται με νερό από Αλβανικά σημεία υδροληψίας.

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Η σημερινή σύσκεψη έχει αμιγώς επιχειρησιακό χαρακτήρα. Είναι η εξειδίκευση μιας σύσκεψης που προηγήθηκε σε ανώτατο επίπεδο με την παρουσία και το συντονισμό του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος προσκαλώντας όλους τους συναρμόδιους υπουργούς κλπ επεσήμανε τη σημασία της φετινής χρονιάς, όσον αφορά την αντιπυρική προστασία και τη σωστή ανάδειξη της Ελλάδος μέσα από το μεγάλο τουριστικό κύμα που περιμένουμε. Το φετινό καλοκαίρι είναι κρίσιμο και σημαντικό και για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, αλλά βεβαίως και για την προστασία της. Όταν συνεργαζόμαστε και δρούμε συντονισμένα μπορούμε να παράγουμε αποτελέσματα, προβλέποντας και όχι θεραπεύοντας. […] Προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό το καλοκαίρι και οι πιθανότητες πυρκαγιών είναι αυξημένες. Πρέπει λοιπόν να προβλέψουμε και το ατύχημα και τη σκοπιμότητα. Για αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, που αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, για το ζήτημα της αντιμετώπισης των «εισαγόμενων» πυρκαγιών, ενώ τοποθετήθηκαν ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π. Παπαγεωργίου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δ. Αναγνωστάκης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος κ.ά.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply