Οικονομία και ύφεση: Kalo Kouragio!

Γράφει ο paratiritis
[email protected]

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οικονομικών δεικτών που έγιναν γνωστά, υπάρχουν 3 δείκτες που δείχνουν ανάγλυφα την άκρως τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα:

α) Η μείωση του Α.Ε.Π. κατά 3,5%, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή (Πρώην ΕΣΥΕ). Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός της αντίστοιχης  μείωσης της μη καταγεγραμμένης οικονομικής δραστηριότητας (της παραοικονομίας), τότε σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το ποσοστό συρρίκνωσης είναι διπλάσιο.

β) Η αύξηση της (επίσημης) ανεργίας στο 12% – από το πριν 8,5 ένα χρόνο! (αύξηση 43% !!!). Και εδώ το ποσοστό είναι τουλάχιστον διπλάσιο αν συμπεριληφθούν οι υποαπασχολούμενοι (συμβασιούχοι, εποχικοί υπάλληλοι), οι επαγγελματίες οι οποίοι λόγω χρεών αδυνατούν να κλείσουν τα βιβλία τους και εμφανίζονται τύποις «κανονικά εργαζόμενοι», αλλά και οι μη καταγεγραμμένοι άνεργοι (εκατοντάδες χιλιάδες και αυτοί, σύμφωνα με στοιχεία των Ομοσπονδιών τους).

γ) Η αύξηση του πληθωρισμού στο 5,5% κυρίως λόγω της αύξησης των φόρων και των τιμών των καυσίμων.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, αλλά και την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών πολιτικών και των μοντέλων ανάπτυξης που εφαρμόστηκαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Συνδυαζόμενα δε μεταξύ τους αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο απειλεί βίαια την Ελληνική Κοινωνία.

Το χειρότερο όμως είναι ότι κυριαρχεί στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας έντονη απαισιοδοξία – είναι γνωστό ότι η αντιστροφή σε μια οικονομική τάση πολλές φορές χρειάζεται τη λεγόμενη “βελτίωση της ψυχολογίας” των συμμετεχόντων. Αυτή η αρνητική ψυχολογία που επικρατεί σήμερα διαπερνά πλήρως την ελληνική κοινωνία σε όλο το πλάτος της.

Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο “Μειώστε τη φορολογία τώρα!” είχα επισημάνει το λάθος της αύξησης των φόρων. Δυστυχώς από τότε μέχρι τώρα αυτό που βλέπω είναι να αυξάνονται διαρκώς οι φόροι και μάλιστα να υπάρχουν σκέψεις να διπλασιαστεί ο Φ.Π.Α. σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες (τρόφιμα, φάρμακα, κ.λ.π.), σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται. Παράλληλα πολλοί αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων από το νέο έτος. Εάν αυτό συμβεί, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει μερικά (λίγα) εκατομμύρια ευρώ εσόδων, θα σημάνει ανεπανόρθωτη βλάβη στην αγορά των ακινήτων, που όπως είναι γνωστό είναι από τις κινητήριες δυνάμεις της Ελληνικής Οικονομίας.

Το φθινόπωρο που έρχεται φίλοι αναγνώστες θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολο οικονομικά, για άτομα, επιχειρήσεις, ακόμα και για το ίδιο το ελληνικό κράτος. Δε λείπουν βέβαια στην κοινωνία μας (είναι χαρακτηριστικό εξάλλου του ελληνικού τρόπου σκέψης) και οι λίγοι ευνοημένοι προνομιούχοι, οι οποίοι συμπεριφέρονται λες και ζουν σε άλλο …πλανήτη, όχι απλά σαν να ζουν σε άλλη χώρα, αδιαφορώντας προκλητικά για το τι συμβαίνει γύρω τους. Για να μη μιλήσουμε για την άλλη κατηγορία (αφελών) πολιτών, αυτών που πιστεύουν στους καλούς ξένους της τρόικα που ήρθαν να μας …σώσουν.

Νομίζω ότι η ευχή του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν θα μας είναι πολύ χρήσιμη από εδω και πέρα:

Ellines, kalo kouragio !!!

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply